Van harte gefeliciteerd met deze overstap. Heeft u grootse plannen voor het kantoor?
Haha, ik zou wel een heel grote broek aantrekken als ik in mijn eentje grootse plannen zou hebben voor het hele kantoor. Ik concentreer mij op de cassatiepraktijk. BarentsKrans heeft al sinds jaar en dag een cassatiepraktijk met een hoog aanzien. Ik heb in het verleden vaak de cassatiedegens met BarentsKrans gekruist en was altijd erg van de kwaliteit onder de indruk. Ik ben dus vooral blij en vereerd dat ik als partner deel mag uitmaken van deze fraaie praktijk.
Voor wat betreft de plannen met de cassatiepraktijk: we blijven in de allereerste plaats de bestaande cliënten op het hoogste niveau bedienen. Het voelt steeds als een eer, maar ook als een grote verantwoordelijkheid dat cliënten en advocaten mij hun zaken toevertrouwen. Daarnaast willen we cliënten en anderen ook op andere manieren laten meedelen in onze kennis. Daarvoor gaan we onder andere aan de slag met een blogserie waarin onze cassatieadvocaten praktische tips geven over procederen, komen we met een eigen thematische cassatieblogserie binnen onze website en lanceren wij een eigen cassatienieuwsbrief.
Wat maakt cassatieprocedures zo interessant?
De cassatieprocedure heeft het imago van een advocaat achter een bureau met een dik dossier, stapels boeken en een kroontjespen. Toegegeven, zo ziet het er van de buitenkant – afgezien van de kroontjespen – vaak ook uit. Maar het cassatievak fascineert mij al ruim twaalf jaar, omdat je op zoveel vlakken tegelijk schaakt: je moet de belangen van je cliënt heel goed kennen, je moet een voor jou onbekend procesdossier tot in de puntjes leren beheersen en heel zorgvuldig nadenken hoe het recht eigenlijk luidt of zou moeten luiden. Daarna moet je in een eisende zaak zo precies en scherp mogelijk opschrijven waarom de hofuitspraak niet klopt. Dat moet bovendien vaak in behoorlijk korte tijd. Wie denkt dat de cassatieadvocaat een stressloos leven leidt, moet eens langskomen.
Welke zaak is u tot nu toe het meest bijgebleven?
Dan blijf ik even bij die stress: dat was een grote zaak die tijdens een bloedhete zomer kort voor het verstrijken van de cassatietermijn binnenkwam. De uitspraak van het hof was bepaald niet vlekkeloos, dus we gaven een positief cassatieadvies af. Om alles binnen de termijn te redden, was creativiteit vereist: wij formuleerden de klachten en steeds als er een klachtonderdeel af was ging dat alvast naar de cliënt. Terwijl de cliënt daarnaar keek, werkten wij in de hitte verder aan het volgende onderdeel en verwerkten de commentaren van de cliënt, tot de cliënt er akkoord mee was. Ik was opgelucht toen we het allemaal af hadden en blij toen de Hoge Raad de uitspraak vernietigde.
Welk beroep had u uitgeoefend als u niet voor de advocatuur gekozen had?
Ik heb voor mijn studie rechten eerst muziekwetenschap gestudeerd in Utrecht. Een fascinerende studie waarin je (vooral klassieke) muziek op allerlei manieren bestudeert: muziektheoretisch, muziekhistorisch, cultuurhistorisch. Als de rechtenstudie en de advocatuur niet op mijn pad waren gekomen, was ik waarschijnlijk verdergegaan in de klassieke muziekwereld.
En tot slot: mocht u – uit voorzorg en in goede gezondheid – een paar dagen in quarantaine moeten zitten, wat zou u dan in ieder geval bij u willen hebben?
Het liefst zou ik dan die drie bekende boeken van Nescio (De Uitvreter, Titaantjes en Dichtertje) weer eens herlezen. Die zijn zo vreselijk mooi. Maar ik vrees dat ik mij dan uit nood toch maar een paar dagen opsluit met mijn proefschrift. Dat is af, maar ik wil het commentaar van de promotiecommissie nog zorgvuldig verwerken. Daar kom ik nu slecht aan toe, dus een paar dagen verplichte quarantaine zouden mij eigenlijk helemaal niet zo slecht uitkomen.