Pieter de Kanter (CMS) wist op zijn 15e al: ‘Ik wil advocaat worden’

Starter van de week is Pieter de Kanter. Pieter is begonnen bij CMS. Zijn hoogtepunt tot nu toe: een vierdaagse arbitragezitting.

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email

Pieter de Kanter (27) wordt in februari beëdigd als advocaat en werkt bij CMS in zowel de Corporate Litigation- als de M&A-praktijk. Hij is in 2021 afgestudeerd aan de Universiteit Leiden in ondernemingsrecht. In maart 2022 start hij met de beroepsopleiding.

Wanneer heb je besloten dat je advocaat wilde worden?
Op de middelbare school in Amsterdam, toen ik een jaar of vijftien was, wist ik eigenlijk al vrij zeker dat ik rechten wilde gaan studeren om daarna advocaat te worden. Die ambitie vloeide denk ik voort uit een sterk rechtvaardigheidsgevoel van wat ik zag in de stad en in mijn omgeving. Tijdens mijn studie heb ik met veel plezier voor het eerst echt het recht bestudeerd en in de praktijk gezien. Na een aantal stages bij advocatenkantoren ben ik erachter gekomen dat de advocatuur daadwerkelijk een prachtig vak is en bleek dat ik dat op mijn vijftiende toch best goed had ingeschat.

Heb je hier tijdens je studie rekening mee gehouden?
Ja absoluut, al heb ik het ook altijd belangrijk gevonden om ook verder te kijken en andere ervaringen op te doen die misschien niet direct met het werken als advocaat te maken hebben, zoals bijvoorbeeld een bestuursjaar als voorzitter van mijn studentenvereniging en een stage bij Lawyers for Lawyers. Dat is achteraf gezien goed geweest voor een bredere maatschappelijke blik en te leren omgaan met allerlei (onverwachte) situaties en verschillende mensen. Uiteindelijk heb ik wel via studentstages en werkstudentschappen ervoor gezorgd dat ik genoeg van de praktijk had meegemaakt om er zeker van te zijn dat de advocatuur de juiste keuze voor mij was.

Wat is je leukste ervaring tot nu toe?
Vanaf het moment dat ik hier binnenkwam, ben ik meegenomen naar zittingen bij de rechtbank en in arbitrage. Binnen een maand heb ik er al drie mogen bijwonen. Het hoogtepunt was voor mij een vierdaagse arbitragezitting. Een geschil van immense omvang met prachtige pleidooien, getuigenverhoren en de hele mikmak. Ik vond het prachtig. Ook van de andere zittingen, waarbij ik aanwezig ben geweest, heb ik genoten van het recht in de praktijk.

Verder heb ik bijzonder genoten van het feit dat toen ik begon bij CMS  we ‘gewoon’ naar kantoor konden gaan. Mijn start viel precies in de periode dat de coronamaatregelen dat toelieten. Hierdoor heb ik meteen ongelooflijk veel van mijn nieuwe collega’s goed leren kennen. Helaas zitten we nu weer thuis, maar voor die eerste twee maanden ben ik erg dankbaar!

Wat zou je anders doen als je in een tijdmachine kon springen naar vier jaar geleden?
Eigenlijk niet zoveel. Ik ben blij met alle keuzes die ik heb gemaakt, juist ook als de keuzes tegenvielen. Uiteindelijk heb ik daar ook weer van geleerd. Misschien dat ik met de kennis van nu had gesolliciteerd voor een student-stage bij CMS. Dan had ik alvast wat toekomstige collega’s kunnen ontmoeten!

Waar zie je jezelf over vijf jaar?
Ik hoop dat ik dan advocaat-medewerker ben bij CMS en inmiddels een aantal mooie zittingen en deals heb kunnen doen. Daarbij heb ik dan wellicht via het internationale netwerk van CMS inmiddels ook een zijstap gemaakt naar een van onze buitenlandse kantoren om daar een aantal maanden te werken.

Ook hoop ik in die vijf jaar te hebben bijgedragen aan de samenwerking die CMS heeft met Pro Bono Connect, de bemiddelaar in Nederland tussen maatschappelijke organisaties die juridische hulp nodig hebben en advocatenkantoren zoals CMS die op pro bono basis advies willen verlenen.

Wat maakt jouw kantoor anders dan de andere kantoren in jouw optiek?
Dat zijn een aantal redenen. Allereerst is CMS in mijn ogen een grootschalig internationaal kantoor (zoals er wel meer zijn), maar heeft het voor mij een kleinschalig karakter als ik op kantoor ben. Iedereen is benaderbaar en behulpzaam en er heerst onderling een relaxte sfeer, terwijl wij wel met grote (grensoverschrijdende) deals en zaken bezig zijn. Ik denk écht dat er weinig kantoren zijn waarbij je deze combinatie kan ervaren.

Daarbij heeft CMS mij de kans geboden om te solliciteren voor een hybride functie, waarbij ik voor twee afdelingen tegelijk solliciteerde. Dit betekent dat ik zowel werkzaam ben in het Corporate Litigation-team als in het M&A-team. Dit maakt mijn werk enorm veelzijdig. Ik vind het mooi dat zo een groot kantoor zich sterk richt op de individuele wensen van advocaat-stagiaires.

En tot slot: als het straks weer wat makkelijker kan, met wie zou je dan graag een restauranttafel willen delen?
Die tafel zou ik graag delen met de gebroeders Anker, om vervolgens mee te gaan naar een wedstrijd van hun favoriete voetbalclub SC Heerenveen. Ik heb het interview van Wim Anker bij College Tour zeker drie keer gezien en iedere keer blijf ik genieten van de passie waarmee hij vertelt, zowel over zijn werk als (straf)pleiter als over ‘zijn club’ Heerenveen. Daarbij ben ik zelf ook een eeneiige tweeling en groot voetballiefhebber, dat schept toch een band!

 

 

Weet jij ook iemand die Starter van de week zou kunnen zijn? Mail dan naar: starter@mr-magazine.nl.

Meer weten over deze organisatie(s)?

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Over Mr.

Mr. is hét platform voor juristen. Mr. bericht over actuele zaken in de juridische wereld en belicht en becommentarieert deze vanuit een onafhankelijke positie. Mr. richt zich op alle in Nederland actieve juristen en WO-rechtenstudenten..

Volg MR. op social media

Service menu

Contactgegevens

Uitgeverij Mr. bv
Paul Krugerkade 45
2021 BN Haarlem
Uitgever: Charley Beerman
E-mail: beerman@mr-magazine.nl

Scroll naar top