“Ik zag de Hoge Raad echt als een ivoren toren waar je als jonge jurist niet zou kunnen gaan werken”, vertelt Linda Gruijthuijsen in de Hoge Raad Podcast. Na haar opleiding werkte ze drieënhalf jaar als strafrechtadvocaat. Tegenwoordig is ze – net als zo’n honderd andere, veelal jonge, juristen – werkzaam bij het Wetenschappelijk Bureau van de Hoge Raad der Nederlanden. Ter ere van het 45-jarig bestaan van dit bureau is een twee afleveringen tellende podcast uitgebracht: de Hoge Raad Podcast, waarin interviewer Hizir Cengiz zeven WB’ers (zoals zij dat zelf noemen) spreekt over hoe het is om daar te werken.
Snijvlak praktijk en wetenschap
In de eerste aflevering komen naast Gruijthuijsen ook Felicia Dekker en Maikel Samson aan het woord. Zij ruilden hun baan als belastingadviseur respectievelijk aansprakelijkheids- en verzekeringsrechtadvocaat in voor het Wetenschappelijk Bureau. Ze werken alle drie voor het parket bij de Hoge Raad. “Wat wij doen is eigenlijk als allereerste binnen het parket beoordelen wat wij van aan de raad voorgelegde klachten vinden, om een conceptadvies te kunnen geven aan de advocaat-generaal”, vertelt Samson. Daarmee bevinden zij zich op het snijvlak tussen praktijk en wetenschap. “Wat heel leuk is, is dat je je kunt laten leiden door de inhoud van een zaak”, aldus Gruijthuijsen.
Andere vleugel
In de tweede aflevering vertellen vier andere juristen van het bureau hoe het is om voor de raadsheren van de Hoge Raad te werken, de andere vleugel van het instituut. Bij een van de geïnterviewden werd vroeger ’s avonds aan tafel weleens gesproken over het Wetenschappelijk Bureau – zijn vader is advocaat-generaal – maar veruit de meeste mensen zijn onbekend met dit bureau. Hoe is het om te werken met ’s lands hoogste rechtscollege voor civiel recht, fiscaal recht en strafrecht? Hoe krijg je vertrouwen in je eigen juridische capaciteiten? En wat voor impact heeft hun werk op de maatschappij? Over dat soort vragen praat Cengiz in de podcast met de WB’ers.
De podcast is te beluisteren via de website van de Hoge Raad of via Spotify.