Premiewijzigingen bij autoverzekeringen: wanneer en hoe?

In 2023 zagen verzekeraars voor het eerst in jaren een verlies op motorrijtuigverzekeringen, wat heeft geleid tot een verhoging van de gemiddelde verzekeringspremie. Vergeleken met twee jaar geleden is de premie zelfs met dertig procent gestegen. Deze stijging is echter niet enkel te wijten aan algemene premiewijzigingen, maar ook aan de groeiende populariteit van dure elektrische auto's. Toch hebben veel verzekeraars wel degelijk algemene premiestijgingen doorgevoerd. Deze optie is wettelijk mogelijk, maar heeft een aantal gevolgen.

Delen:

Dit bericht is afkomstig van Twenty Four Webvertising B.V.

Nieuwe contracten: contractvrijheid als uitgangspunt

Bij het afsluiten van een nieuwe autoverzekering kan een verzekeraar een premievoorstel doen dat de consument vrij kan aanvaarden of weigeren. Dit valt onder het principe van contractvrijheid of partijautonomie: de consument is vrij om autoverzekeringen te vergelijken en een keuze te maken op basis van het meest voordelige aanbod. Zo kan de verzekeraar een premie voorstellen die de ingeschatte risico’s weerspiegelt en de consument kan kiezen of hij hiermee akkoord gaat. Ook de inhoud van het contract, bijvoorbeeld wat al dan niet is gedekt, is grotendeels onderhevig aan deze vrijheid. De verzekeraar kan met nieuwe economische factoren rekening houden bij het doen van zijn voorstel.

Premiewijzigingen bij bestaande contracten: persoonlijke factoren

Verzekeraars hebben in sommige gevallen het recht om de premie te verhogen op basis van persoonlijke factoren. Als een verzekerde bijvoorbeeld vaak schade rijdt, verandert het risicoprofiel van deze persoon, wat voor de verzekeraar kan leiden tot hogere kosten. Een aanpassing van de premie kan dan gerechtvaardigd zijn. Daarnaast zijn er andere factoren die de premie kunnen beïnvloeden, zoals grote aanpassingen aan de auto of veranderingen in het gebruik ervan. Zo zal de premie waarschijnlijk stijgen als de verzekerde de auto zodanig aanpast dat deze gevaarlijker (lees: sneller) of kostbaarder wordt. Ook wanneer een andere bestuurder (bijvoorbeeld een jongere bestuurder met een hoger risicoprofiel) de auto vaker gaat gebruiken, kan dit leiden tot een premieverhoging. In al deze gevallen speelt de mate van risico een cruciale rol. De stijging van het risico zorgt voor een stijging van de premie.

Algehele premiestijgingen voor alle klanten

Naast individuele aanpassingen kunnen verzekeraars ook een algehele premiestijging doorvoeren, een premiestijging die voor alle klanten geldt. Dergelijke aanpassingen worden doorgaans doorgevoerd wanneer de operationele kosten van de verzekeraar sterk stijgen. Denk bijvoorbeeld aan toenemende schadeherstelkosten, stijgende personeelskosten of een stijging in de prijzen van auto-onderdelen. Hoge en langdurige inflatie kan deze kosten aanzienlijk verhogen, waardoor een algehele premieverhoging noodzakelijk wordt. Deze wijzigingen gelden dus niet alleen voor klanten met een verhoogd risicoprofiel, maar voor alle verzekerden bij de betreffende verzekeraar.

Hoewel verzekeraars in deze gevallen de vrijheid hebben om de premies te verhogen, moeten zij deze algehele premiestijgingen kunnen onderbouwen. Het moet duidelijk zijn waarom een algemene aanpassing nodig is en welke kostenverhogingen dit rechtvaardigen. Het transparant communiceren van de onderliggende redenen zorgt ervoor dat verzekeraars verantwoordelijk worden gehouden voor hun prijsbeleid.

Het recht van de consument bij algehele premiestijgingen

Bij een algehele premiewijziging zijn verzekeraars verplicht om hun klanten minstens een maand van tevoren op de hoogte te stellen van de wijziging. Deze kennisgeving biedt de klant de mogelijkheid

om zijn opties te overwegen. In Nederland heeft de consument het recht om de verzekering op te zeggen bij een algehele premiestijging, zelfs als de contractduur van een jaar nog niet is verstreken. Dit geeft de verzekerde de kans om op zoek te gaan naar een andere aanbieder die mogelijk een voordeliger tarief biedt. Dit opzegrecht zorgt er in de praktijk voor dat verzekeraars niet zomaar overgaan tot een algehele premieverhoging. Klanten kunnen zich namelijk heel gemakkelijk bij een andere verzekeraar aansluiten, wat een risico op klantenverlies inhoudt. Echter, in een situatie waarin verlies wordt geboekt en er geen alternatieve mogelijkheden zijn, zien verzekeraars vaak geen andere optie.

Dit bericht valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven