Tijdens het rijden zit het risico op schade in een klein hoekje. Een paaltje raken tijdens het achteruitrijden of een stoeprand met de velg raken; het kan iedereen overkomen. Met een uitgebreide autoverzekering sta je juridisch in je recht om vrijwel alle schade te claimen, ook als het eigen schuld betreft. Maar is dat altijd handig? Dat lees je hier.
Autoschade claimen
Met een uitgebreide autoverzekering, zoals een WA Beperkt Casco of Allrisk autoverzekering is het in veel gevallen mogelijk om de verzekeraar de kosten te laten vergoeden. Dit kan niet altijd met een standaard WA verzekering, omdat deze alleen schade bij en aan anderen dekt. Het grote verschil is dus schade aan je eigen auto. Maar ook met een uitgebreide verzekering met gunstige voorwaarden is het niet altijd verstandig om alle schade bij de verzekering te claimen.
De bonus-malus ladder
Verzekeraars hanteren de zogenoemde bonus-malus ladder. Dit is een systeem waarbij minder premie betaald hoeft te worden als er meerdere jaren geen schade (schadevrije jaren) wordt geclaimd. Daar staat tegenover dat in geval van een claim indiening er schadevrije jaren worden verloren en minder schadevrije jaren betekent een hogere premie. Het maakt daarbij niet uit welk bedrag geclaimd wordt. Wat wel uitmaakt is wie de schuldige is.
Onschuldig?
Als je kunt aantonen dat je niet de veroorzaker bent van het ongeluk, dan kun je de schade gerust claimen. Dat heeft geen gevolgen voor de bonus-malus ladder en dus voor je premie. Deze schade wordt namelijk door de WA verzekering van de andere partij vergoed.
Meerdere partijen schuldig
Als meerdere partijen schuld hebben aan de veroorzaakte schade, dan wordt er in de meeste gevallen door elk een deel betaald. Hier geldt ook vaak dat degene met de ‘meeste’ schuld ook het meeste betaalt. Heb je een uitgebreide autoverzekering dan is het dus afwegen om de schade te claimen, omdat dit wel ten koste gaat van de schadevrije jaren.
Zelf schuldig
Ben je zelf schuldig aan schade bij een andere partij? Dan gaat de claim van de tegenpartij ook af van de schadevrije jaren die je hebt opgebouwd. De schadeclaim hoeft dus niet altijd vanuit jezelf te komen, maar kan ook door de andere partij worden geëist.
De schade zelf betalen en bedenktijd
Valt de schade mee? Dan is het handiger om de schade niet te claimen. Bijvoorbeeld als het bedrag voor de reparatie niet al te hoog is. Het is lastig om vooraf te bepalen of een claim indienen gunstig is en daarom bestaat er gelukkig bedenktijd. Is de claim al ingediend en heeft de verzekeraar het bedrag al overgemaakt? Dan is er meestal een bedenktijd van een aantal maanden om het bedrag alsnog zelf te betalen.
Handige tip: vergelijk schadeherstelbedrijven
De keuze om reparaties zelf te betalen hangt af van het soort schade, maar ook van de schadeherstelbedrijven. Het is dan ook raadzaam om bij verschillende herstelbedrijven offertes op te vragen. Wellicht is er in de buurt een goedkoper alternatief of is onderhandeling mogelijk voor het gebruik van tweedehands onderdelen.
Door zelf te betalen worden geen schadevrije jaren verloren en blijft de premie gelijk. Dit maakt het in sommige gevallen aantrekkelijker om de schadeclaim niet bij de verzekering te verhalen.
Voorkomen is natuurlijk altijd nog beter dan genezen. Rijd dus altijd voorzichtig om schade aan je auto zoveel mogelijk te voorkomen.