De zaak gaat over een tienjarig meisje uit Oekraïne, dat met haar ouders in Nederland is komen wonen toen ze één jaar was. Ze zit hier op school en gaat na de zomervakantie al naar de middelbare school. Ze is bang om terug te keren, het is daar niet veilig en ze kent het land niet.
Nieuw besluit
De IND wees de verblijfsvergunning af. In dat besluit repte de IND met geen woord over het feit dat het meisje al sinds 2014 in Nederland woont en dat het haar zwaar valt om in onzekerheid te leven. De rechtbank vernietigde deze beslissing en droeg de IND op om een nieuw besluit te nemen. Daarin moest aandacht worden besteed aan de jarenlange verblijfsduur van het meisje in Nederland. Tegen die vernietiging ging de IND in hoger beroep, maar verloor dat.
Klare taal
In december 2024 nam de minister van Asiel en Migratie een nieuwe beslissing. En weer werd niet ingegaan op het feit dat het meisje al negen jaar in Nederland woont. Ook het Kinderrechtenverdrag kwam in dat besluit onvoldoende uit de verf. Dat had de minister wel moeten doen – zo stond het in de eerdere uitspraak. Omdat de procedure zo lang heeft geduurd moet de minister € 1.000,- betalen. Dit alles legt rechter Wassink in ‘klare taal’ en kindvriendelijk uit, aan het begin van de uitspraak.
Primeur
“Echt een primeur dat de vreemdelingenrechter zich in de uitspraak direct richt tot de minderjarige. Dat mag van mij regel worden in plaats van uitzondering”, zegt advocaat vreemdelingenrecht Julien Luscuere op LinkedIn. “Gelukkig is er nu een tendens dat rechtbanken de zelfstandige belangen en positie van kinderen centraler zetten. Er wordt niet alleen maar over hen gesproken maar ook met hen.” Luscuere constateert dat het steeds vaker voorkomt dat de vreemdelingenrechter ook expertise heeft of binnenhaalt vanuit het familie- en jeugdrecht. “Niet meer dan logisch omdat dit in andere rechtsgebieden standaard praktijk is. Maar het heeft wel lang geduurd.”
Slow justice is no justice
Ook voormalig senior raadsheer Tijn van Osch (hof Arnhem-Leeuwarden) is blij met de aanpak van deze rechter. “Heel mooi. Maar duidelijkheid voor het kind (over haar verblijfsstatus en daar gaat het toch eigenlijk om) is er nog steeds niet. Inherent aan het bestuursrecht!? Maar ook: slow justice is no justice. Als civilist denk ik: misschien gewoon doorpakken? Of is dat weer te veel Klare Taal?”