Prinsjesdag voor het notariaat: waar gaat u in investeren?

Traditiegetrouw maakt onze overheid op Prinsjesdag bekend waar ons belastinggeld het komende jaar in geïnvesteerd gaat worden. Een goed moment dus voor notarissen om zich af te vragen waar ze zelf eigenlijk in de toekomst in zouden willen investeren. Om die vraag te beantwoorden, onderzocht Lexxyn Groep de digitaliseringsplannen van het Nederlandse notariaat. Ruim 50 kantoren droegen bij aan deze benchmark, waarin zij antwoord gaven op hoe zij momenteel omgaan met digitalisering en waar ze de komende jaren in gaan investeren. Waardevolle inzichten dus voor elke notaris die bezig is met de toekomst van zijn/haar kantoor.

Delen:

Prioriteiten: beveiliging en efficiëntie

Als we notarissen vragen naar hun investeringsprioriteiten voor de komende 3 jaar, steken een tweetal thema’s daar met kop en schouders bovenuit: beveiliging en oplossingen die de efficiëntie bevorderen.

Topprioriteit is beveiliging: 70% van de notarissen verwacht daar de komende jaren meer in te moeten investeren. Niet geheel onverwachts gezien de toenemende digitale bedreigingen, maar ook de nieuwe Gedragscode Informatiebeveiliging van de KNB dwingt notarissen ertoe hun IT-beveiliging naar een hoger niveau te tillen.

Naast security willen notarissen meer investeren in oplossingen die de efficiëntie van het kantoor kunnen verhogen of waarmee ze nieuwe diensten aan cliënten kunnen bieden. Daarbij wordt met veel aandacht gekeken naar het rechtsgeldig digitaal ondertekenen (60%), cliëntportalen (60%) en digitale cliënt identificatie (55%). Deze 3 oplossingen besparen zowel de notaris als de cliënt veel tijd, omdat ze een groot deel van de tijdrovende administratieve handelingen weg kunnen automatiseren.

Meer of minder geld in IT steken?

Op Prinsjesdag gaat het natuurlijk om de pegels, waar gaat meer geld en waar gaat minder geld naartoe? 35% van de notarissen verwacht de komende 3 jaar meer geld in IT te gaan steken. 60% verwacht af te kunnen met het huidige IT-budget. Kantoren waren de afgelopen jaren al noodgedwongen om meer te investeren in zaken als thuiswerken en de aanschaf van bijvoorbeeld ID-scanners. Dat maakt dat men onlangs al een aantal kapitaalintensieve vernieuwingen heeft doorgevoerd die toekomstige budget stijgingen nu kunnen afremmen.

Digitale koers bepalen

In het volledige benchmarkrapport vinden notarissen antwoorden op nog veel meer digitaliseringsvraagstukken in het notariaat. Een onmisbaar rapport dus om de digitale koers van uw notariskantoor te bepalen. De volledige benchmark is gratis te downloaden op https://lexxyn.nl/benchmark-digitalisering-van-het-notariaat

Dit bericht valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid.

Meer weten over deze organisatie(s)?

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven