Private lease of auto kopen?

Delen:

Als jurist wil je bij je klanten goed voor de dag komen. Vaak moet je voor besprekingen naar locatie en betrouwbaar vervoer is belangrijk, maar ook een afspiegeling van je professionalisme. Onbewust zal de klant naar je auto kijken en zich hiermee een beeld van je vormen.

Ben je toe aan een nieuwe auto, dan zijn er een aantal opties. Een nieuwe auto kopen, of wellicht een tweedehandse wagen, lijkt voor de hand te liggen. Echter is er ook de optie om een auto te leasen.

In dit artikel zetten we de voor en nadelen van het privé leasen van een auto tegen elkaar af. Zo kun je beter inschatten of private lease wellicht iets voor je is, of dat het toch de beste optie is om een nieuwe auto te kopen.

Wat is private lease?

Wanneer je naar private lease opties gaat kijken, komen er twee lease varianten naar voren. Ten eerste heb je operational lease, waar we het de rest van dit artikel over zullen hebben.

Een tweede variant wordt financial lease of ook wel huurkoop genoemd. Dit is in feite hetzelfde als het kopen van een auto met een lening, waarbij je aan het einde van de looptijd van de lease eigenaar van de auto wordt.

Dit is echter niet de soort lease die doorgaans wordt bedoeld en de variant wordt ook vaak afgeraden, met name omdat je met financial lease vaak stukken duurder uit bent dan wanneer je zelf een auto zou kopen en simpelweg een lening afsluit voor de aanschaf hiervan.

Operational lease is dus waar we het over hebben en dit is te vergelijken met het huren van een huis in plaats van het kopen van de woning. Bij het leasen van een auto betaal je een vast bedrag per maand en hiervoor rijdt je vrijwel zorgeloos in een nieuwe auto.

Alle kosten, behalve de benzinekosten en eventuele parkeervergunningen en verkeersboetes, zijn inbegrepen. Een private lease contract sluit je vaak af voor een looptijd van 12 tot 60 maanden. Hoe langer de looptijd, hoe lager het maandbedrag.

Voordelen van private lease

Private lease kan een hoop voordelen met zich mee brengen. Zeker voor de minder technische onder ons kan leasen een hoop zorgen schelen.

Je rijdt zorgeloos een nieuwe auto

Bij private lease krijg je een nieuwe auto en heb je vaak zelfs de mogelijkheid voor een elektrische auto te kiezen. Dit staat natuurlijk goed en betekent ook dat de auto aan de meest huidige energie efficiëntie en emissie standaarden voldoet.

Alle technische snufjes die autorijden comfortabel maken zullen aanwezig zijn, zoals WiFi en Bluetooth in de auto, parkeren met assistentie enz. De kans dat er snel iets mis is met de auto zal ook vrij klein zijn.

In de maandelijkse betaling zijn de verzekering, keuringen en wegenbelasting inbegrepen. Ook hier heb je dus geen omkijken naar.

Onderhoud en reparatie is geregeld

Mocht er zich echter een mankement voordoen bij de wagen, dan is dit geen probleem. In het vaste bedrag dat je per maand betaald zijn alle onderhoud en eventuele reparatie kosten inbegrepen.

Dit kan een ontzettend fijn gevoel geven, want je zult nooit met een onvoorziene uitgave zitten wanneer er een grote reparatie aan de auto moet worden uitgevoerd. Je brengt te wagen eenvoudig weg voor onderhoud en krijgt er vaak kosteloos een leenauto voor in de plaats.

Ga je op zoek naar een private lease aanbieding, let dan op het automerk dat je kiest en ga voor de meest betrouwbare merken. Merken als Toyota, Hyundai en Volvo doen het goed en zullen minder vaak spatjes hebben.

Nadelen van private lease

Er zijn natuurlijk ook nadelen te noemen van private lease, wat wellicht redenen voor je kunnen zijn om er toch voor te kiezen zelf een auto aan te schaffen.

Vastleggen van looptijd en kilometer aantal

Een van de grootste nadelen van private lease is het feit dat je vaak een lease contract tekent met een looptijd van gemiddeld 36 of 48 maanden. Hierbij leg je ook het aantal kilometers vast dat je in deze tijd denkt te gaan zullen rijden.

Het leven kan natuurlijk onvoorspelbaar zijn en mocht je bijvoorbeeld halverwege de looptijd van kantoor wisselen, of zelfs van baan, dan kan het aantal kilometers dat je gemiddeld maakt anders uitpakken. Check van tevoren bij de leasemaatschappij of er in dit geval onderhandeld kan worden.

Je krijgt minder makkelijk een hypotheek

Wanneer je een lopend leasecontract hebt dan ben je een financiële verplichting aangegaan. Dit zal bij de aanvraag van een hypotheek in acht worden genomen en als gevolg kan het zijn dat je hierdoor een lagere hypotheek kunt krijgen.

Ben je dus van plan binnen de komende jaren een huis te kopen, kijk dan even goed naar de consequenties die het hebben van een lease auto in dat geval kan hebben.

Dit bericht valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven