Juridisch nieuws

Rechters doen langer over zaken

Foto: Pixabay

Rechtbanken en gerechtshoven kampten in 2018 met langere doorlooptijden dan het jaar daarvoor. In 2018 duurde de afhandeling bij de rechtbanken gemiddeld twaalf weken, tegen elf weken in 2017. De gerechtshoven deden ook langer over zaken: 39 weken in 2018 in plaats van 38 weken in 2017. Dat blijkt uit het jaarverslag over 2018 van de Rechtspraak.

Minder zaken

De Nederlandse rechters handelden vorig jaar 1.533.570 zaken af. Dat is 39.740 zaken minder dan in 2017, een daling van 3 procent. De grootste daling deed zich voor bij bestuursrecht: het aantal belastingzaken nam af met 22 procent ten opzichte van 2017. Tekort

Kantonzaken

De daling zorgde voor een financieel tekort omdat de rechtspraak wordt betaald per zaak. Deze ‘outputfinanciering’ pakte in het verleden gunstig uit voor de Rechtspraak omdat het aantal zaken toen toenam. Maar vanwege huidige dalende tendens willen de Raad voor de Rechtspraak en minister Dekker toe naar een andere financieringsmethodiek. De daling van het aantal zaken was overigens niet overal even sterk. Het aantal afgehandelde kantonzaken bleef bijvoorbeeld nagenoeg gelijk.

Een pittig jaar

In een toelichting op het jaarverslag zegt voorzitter Henk Naves van de Raad voor de Rechtspraak dat 2018 een pittig jaar was voor de Rechtspraak. Naves is niet alleen bezorgd over de rode cijfers, maar ook over de deels mislukte digitalisering en over de onrust op de werkvloer die onder meer wordt veroorzaakt door de hoge werkdruk. Daarbovenop kwam een kritisch rapport van de Visitatiecommissie Gerechten 2018, waarin wordt gepleit voor cultuurverandering.

Naves wil zich de komende jaren sterk maken voor die cultuuromslag. “Hoewel verwezenlijking van die ambitie tijd en geduld zal vragen, is deze weg voor mij onvermijdelijk.”

 

Wilt u geen belangrijk juridisch nieuws meer missen?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Over de auteur

redactie Mr.

redactie Mr.

Recente vacatures

Recente vacatures

Winkelmand