NVvR luidt noodklok: ‘structureel overwerk rechters onaanvaardbaar’

Recent onderzoek laat zien dat rechters gemiddeld ruim 33 procent overwerken. De Nederlandse Vereniging voor Rechtspraak luidt de noodklok hierover en wil dat de Raad voor de rechtspraak op korte termijn in actie komt.

Delen:

Depositphotos_8164427_S-overwerk-e6d88a64
foto: Depositphotos

Uit het Tijdbestedingsonderzoek Rechtspraak 2021 blijkt dat rechters bij rechtbanken in 2021 gemiddeld 11,4 uur per week overwerkten. Voor raadsheren bij hoven en bij de Centrale Raad voor Beroep was dat nog meer. Het gemiddelde overwerkpercentage is 33,6%. De NVvR vindt dat niet aanvaardbaar.

Actieplan

Daarom heeft de NVvR een brief aan de Raad voor de rechtspraak gestuurd waarin zij vraagt om een actieplan om deze situatie snel te veranderen. Gezien de omvang van het gemiddelde structurele overwerk en de lange periode waarin dit probleem al speelt, vindt de NVvR het noodzakelijk dat er op korte termijn (twee maanden) een conceptplan ligt.

Jarenlang probleem

Het vele overwerken komt al jaren als negatief punt naar voren in medewerkerstevredenheidsonderzoeken. Ook in het laatste rapport van de visitatiecommissie gerechten wordt het benoemd. De NVvR vraagt al jarenlang aandacht voor het probleem, maar dat heeft niet geleid tot concrete maatregelen om het vele overwerk of de onaanvaardbaar hoge werkdruk terug te dringen. “Hoewel steeds de indruk werd gewekt dat de NVvR werd gehoord in haar zorgen, heeft desondanks het gemiddelde structurele overwerk nog steeds substantiële omvang”, aldus voorzitter Marc Fierstra in de brief. “Het tekort aan rechters of het tekort aan financiering voor de rechtspraak om voldoende rechters aan te stellen wordt nog steeds opgelost door meer van rechters te vragen dan waarvoor zijn worden betaald en dit ten koste van de duurzame inzetbaarheid.”

Loon naar werken

De NVvR vindt dat de Raad voor de rechtspraak maatregelen moet nemen die er op korte termijn voor zorgen dat het overwerk substantieel vermindert, en het op langere termijn (één a twee jaar) helemaal laten verdwijnen. Intussen zou het overwerk best betaald mogen worden: “In afwachting van die maatregelen vraagt de NVvR u het geconstateerde overwerk te vergoeden: loon naar werken.”

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven