NVvR wil actieplan om overwerk bij Openbaar Ministerie te verminderen

In een brief aan het College van procureurs-generaal luidt de Nederlandse Vereniging voor Rechtspraak de noodklok over het vele en structurele overwerk dat officieren van justitie doen.

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Depositphotos_76724931_S-overwerk-8f945f50
foto: Depositphotos

Uit het rapport Tijdbestedingsonderzoek OM 2021 blijkt dat officieren van justitie vorig jaar gemiddeld genomen 23 procent overwerkten, negen uur per week. De NVvR noemt dat “ongezond en onverstandig”.

Risico’s

“Het tekort aan officieren of het tekort aan financiering om voldoende officieren aan te stellen wordt nog steeds opgelost door structureel meer van officieren te vragen dan verantwoord is”, schrijft NVvR-voorzitter Marc Fierstra in zijn brief aan Collegevoorzitter Gerrit van der Burg. “Voorkomen moet worden dat nog verder wordt ingeteerd op loyaliteit en drive. Dat gaat ten koste van de duurzame inzetbaarheid en brengt risico’s met zich mee voor kwaliteit.”

Actieplan

De NVvR vraagt al jaren aandacht voor het overwerkprobleem, maar dat heeft tot nu toe niet geleid tot concrete maatregelen om het overwerk en de hoge werkdruk terug te dringen. Vandaar dat de vereniging nu de noodklok luidt en het College van PG’s vraagt een actieplan op te stellen om deze situatie snel te veranderen. Gezien de omvang van het overwerk en de lange periode waarin het probleem al speelt, wil de NVvR dat er over twee maanden een conceptplan is.

Rechtspraak

Structureel en overmatig overwerken is niet alleen bij het OM al jarenlang een fors probleem, ook de Rechtspraak kampt ermee. Rechters en raadsheren werken wekelijks gemiddeld 11,4 uur over. De Raad voor de rechtspraak kreeg dan ook onlangs een soortgelijke brief als de NVvR nu aan het College van PG’s heeft gestuurd.

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Over Mr.

Mr. is hét platform voor juristen. Mr. bericht over actuele zaken in de juridische wereld en belicht en becommentarieert deze vanuit een onafhankelijke positie. Mr. richt zich op alle in Nederland actieve juristen en WO-rechtenstudenten..

Volg MR. op social media

Service menu

Contactgegevens

Uitgeverij Mr. bv
Paul Krugerkade 45
2021 BN Haarlem
Uitgever: Charley Beerman
E-mail: beerman@mr-magazine.nl

Scroll naar top