Rechtspraak hoopt minstens 60 miljoen extra te krijgen in kabinetsformatie

Net als van de Nederlandse Orde van Advocaten hebben de informateurs ook een brief van de Raad voor de rechtspraak gekregen. Daarin staan aanbevelingen om de democratische rechtsstaat te versterken en het publieke vertrouwen hierin te vergroten.

Delen:

Rechtspraak hoopt minstens 60 miljoen extra te krijgen van formerende partijen - Mr. online
Foto: Depositphotos

De brief is dan wel gericht aan de informateurs Dijkgraaf en Van Zwol, maar is eigenlijk bedoeld voor de onderhandelaars van de vier formerende partijen. In de brief wijst Henk Naves, voorzitter van de Raad voor de rechtspraak nog eens op het belang van een onafhankelijke en onpartijdige rechterlijke macht, en dat uitspraken van rechters dienen te worden gerespecteerd. Het was juist PVV-leider Geert Wilders die zijn veroordelende arrest voor zijn ‘minder Marokkanen’-uitspraak afdeed als een ‘politiek proces’, gedaan door ‘corrupte rechters’.

Adequate rechtsbijstand

Naves waarschuwt voor kabinetsplannen die lijnrecht ingaan tegen de uitgangspunten van de rechtsstaat. Dit betreft onder andere voorstellen die de rechter beperken in zijn vrijheid om straf en strafmaat te bepalen, zoals de uitbreiding van het taakstrafverbod en de invoering van minimumstraffen. Ook wijst Naves op het belang van een goede toegang tot de rechter. Adequate rechtsbijstand en betaalbare (lees: lagere) griffierechten spelen daarbij een grote rol.

60 miljoen extra

Maar de Rechtspraak houdt ook een pleidooi voor de Rechtspraak zelf door het belang te benadrukken van een robuuste en stabiele begroting. Dat is nodig om rechters op te leiden, te investeren in digitalisering en innovatie en om de toegankelijkheid van de Rechtspraak te verbeteren, bijvoorbeeld via wijkrechtspraak. Rutte IV investeerde structureel 155 miljoen euro in de Rechtspraak en Naves vraagt de vier formerende partijen om dit te verhogen met tenminste 60 miljoen euro. Daarin zit dan 22,8 miljoen euro die nodig is voor investeringen in het familie- en jeugdrecht, 30 miljoen om de hoge werkdruk terug te dringen en 10 miljoen euro voor de keteneffecten als gevolg van de financiële claim die is gedaan door de politie.

Verhoging tarieven

Eerder schreef de Nederlandse Orde van Advocaten een brief aan de informateurs met een eigen wensenlijstje. De NOvA pleitte voor een onafhankelijke minister van Rechtsbescherming en een verhoging van de vergoedingen en tarieven voor sociaal advocaten.

Lees hier de brief van de Rechtspraak aan de informateurs.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven