Rechtspraak zet tweejarig trainee-programma op voor jonge juristen

De Rechtspraak start in mei met een tweejarig traineeprogramma. Dit is bedoeld voor jonge juristen die recent hun masterstudie rechten hebben afgerond. Ze kunnen werkervaring op doen in verschillende rechtsgebieden bij een rechtbank of gerechtshof.

Delen:

Rechtspraak zet tweejarig trainee-programma op voor jonge juristen - Mr. online
Foto: Depositphotos

Tijdens het programma werken trainees als juridisch professional bij één van de elf rechtbanken of één van de vier gerechtshoven. De eerste maand volgen zij samen met andere trainees een introductieprogramma bij Studiecentrum Rechtspleging (SSR), het opleidingsinstituut van de Rechtspraak en het Openbaar Ministerie. In het eerste jaar doen ze ervaring op in een strafrechtteam. Ze ondersteunen de rechter bij de voorbereiding van zaken, maken aantekeningen tijdens zittingen en schijven conceptvonnissen.

Tweede jaar

In het tweede jaar gaan ze aan de slag bij bestuursrecht of civiel recht. Daar analyseren ze juridische vraagstukken en leren ze deze door logisch redeneren op te lossen. Ze ontwikkelen zich tot een volwaardig gesprekspartner voor de rechter. Regelmatig gaan de trainees op werkbezoek bij ketenpartners en andere organisaties. Ook werken ze samen met andere trainees projectmatig aan een zelf gekozen opdracht. Tijdens de terugkomdagen worden ervaringen uitgewisseld en kunnen de trainees werken aan hun persoonlijke ontwikkeling.

Salaris

De rechtspraak biedt voor hen begeleiding in het dagelijks werk door een ervaren jurist en een mentor, die begeleiding op maat heeft. Trainees verdienen € 3.119,04 bruto per maand op basis van 36 uur per week. Er geldt een tijdelijke arbeidsovereenkomst voor 25 maanden, voor minimaal 32 uur per week. Ook kunnen trainees thuis werken. Aan het einde van het traineeprogramma gaat de organisatie in gesprek met de trainee over de mogelijkheden binnen en buiten de Rechtspraak. Voor dit programma zijn maximaal dertig plekken beschikbaar, twee per gerecht.

Diverse organisatie

De Rechtspraak benadrukt dat het een diverse organisatie is en dat nog meer wil zijn. “Het maakt ons niet uit waar je in gelooft, waar je vandaan komt en van wie je houdt. Meer diversiteit draagt bij aan een nog betere rechtspraak.”

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven