Remco Heeremans over de pilot Langlopende Letselschadezaken

Mr. van de week is Remco Heeremans, directeur van Stichting De Letselschade Raad. Deze week is de eerste zaak in de pilot ‘Kamer Langlopende Letselschadezaken’ (Kamer LLZ) afgerond.

Delen:

Remco Heeremans over de pilot Langlopende Letselschadezaken - Mr. online
Remco Heeremans (foto: De Letselschade Raad)

Kunt u kort duiden wat deze pilot inhoudt?
De instelling van een Kamer voor Langlopende Letselschadezaken (Kamer LLZ) is ontstaan na het Rapport van de Universiteit Utrecht naar de achtergronden bij Langlopende Letselschadezaken dat wij aan minister Dekker hebben aangeboden. In de Kamer LLZ denkt De Letselschade Raad een voortvarend antwoord te hebben gevonden op de roep vanuit politiek, media en maatschappij om langlopende letselschadezaken versneld op te lossen. De Kamer LLZ moet een laagdrempelige en snelle geschiloplossing bieden. Omdat het een volstrekt nieuwe vorm van geschilbeslechting is in onze sector, willen we na afwikkeling van een aantal zaken bezien of de Kamer LLZ inderdaad meerwaarde heeft naast bijvoorbeeld mediation of de gang naar de rechter.

Op de website van De Letselschade Raad wordt gesteld dat deze pilot ‘succesvol’ is afgerond. Hoe kunt u dat succes verklaren?
Eenvoudigweg omdat beide partijen de interventie bij de Kamer LLZ zelf als geslaagd ervaren. Dat het slachtoffer heeft aangegeven zich voor het eerst écht gehoord te hebben gevoeld maakt mij enerzijds erg trots dat we deze stap hebben gezet. Aan de andere kant geeft het tegelijkertijd aan dat we bij de afwikkeling van letselschade nog de nodige verbeteringen voor slachtoffers kunnen en moeten aanbrengen. In het ideale stelsel zijn er namelijk geen langlopende letselschades meer, tenzij het slachtoffer zelf te kennen geeft dat de schade nog niet moet worden afgewikkeld.

Hoe hebben betrokken partijen de uitspraak ervaren? Die is immers voor iedereen bindend.
Onbekend maakt onbemind en de eerlijkheid gebied te zeggen dat we een redelijk voorzichtige en soms ronduit conservatieve sector hebben. Dat merkten we duidelijk in de grote hoeveelheid vragen die bij de start op ons af kwamen. Maar zowel verzekeraar als slachtoffer en advocaat zijn zeer ingenomen met proces en uitkomst van de eerste zitting. Het doet mij oprecht veel dat wij dit hebben kunnen bieden. Overigens is zowel de verzekeraar als de advocaat van het slachtoffer bereid als referentie te fungeren. Indien iemand mocht twijfelen breng ik diegene graag in contact met hen.

Hoeveel langlopende letselschadekwesties staan er nu op de agenda, en hoe lang duurt het voordat deze zullen zijn afgerond?
Zoals gezegd betreft het in eerste instantie een pilotfase waarin we willen bezien of deze nieuwe vorm van geschilbeslechting meerwaarde voor de sector en vooral voor slachtoffers betekent. Eind van dit jaar denken we de pilotfase te hebben afgerond.

Het is voor geïnteresseerden jammer dat de uitspraken niet worden gepubliceerd. Maar u zou ze kunnen anonimiseren. Dan kan iedereen ervan leren.
Dat begrijp ik maar plaats ik toch in de conservatieve hoek. Als men het zelf niet kan beoordelen bestaat er blijkbaar argwaan. Hier geven de partijen beiden zelf aan zeer tevreden te zijn. Wie in de sector zou dan nog durven twijfelen? Maar ik heb elders al laten weten dit aspect wel bij de uiteindelijke evaluatie te zullen betrekken.

Als u het voor het zeggen had…
Dan bestonden er geen langlopende letselschade zaken meer. En neemt iedereen in onze sector de verantwoordelijkheid die hoort bij een sector met een grote mate van zelfregulering. Neem plaats aan tafel en praat binnen de structuur van De Letselschade Raad mee over verbeteringen ten bate van slachtoffers! Enkel gemopper vanuit de zijlijn is maatschappelijk onverantwoord.

Wat is niet over u bekend, wat wel interessant is?
Dat ik met mijn eigen kano de Haagse grachten bevaar. Prachtige manier om mijn bourgondische levensstijl gezond te houden en tegelijkertijd de Hofstad vanuit een geheel andere kant te bekijken. Ik kan het iedereen aanraden.

Welk boek las u het laatst?
Een boek dat formeel nog niet is uitgegeven: Op zoek naar Waarheid, Een ongeluk en dan? Geschreven door Wiebe de Boer. Op zijn verzoek heb ik een nawoord voor het boek geschreven. Wiebe en ik bleken in ons eerste gesprek vele raakvlakken te hebben, mede doordat we beiden een auto-ongeluk met letselschade hebben gehad, zij het met een geheel andere afloop.

Wat staat er bovenaan op uw bucketlist?
Een duikvakantie met mijn vrouw en beide zonen op een tropische locatie. Je moet haalbare doelen stellen dus deze verwacht ik binnen afzienbare termijn te kunnen afstrepen. Daarna begin ik graag aan een wandelvakantie door de Noorse fjorden. De Faeröer eilanden zou ik nogmaals willen bezoeken. Werkelijk prachtig door de weidse leegheid.

Mocht u ooit in een cel belanden, welke beroemdheid zou u dan mogen vergezellen?
Met mijn vrouw. Wij zijn namelijk nog lang niet uitgepraat en hebben nog veel te delen met elkaar.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven