Rijdende rechter schopt het tot de Dikke Van Dale

De ‘rijdende rechter’ krijg een plek in de Dikke Van Dale. De term, bekend geworden door het gelijknamige KRO-NCRV-programma, is zo ingeburgerd in het Nederlandse taalgebruik dat hij volgens de hoofdredacteur in de Van Dale thuishoort.

Delen:

“De term is inmiddels in het Nederlands een begrip geworden”, aldus Ton den Boon, hoofdredacteur van Van Dale, in het radioprogramma Volgspot. “In media wordt ‘rijdende rechter’ niet meer alleen gebruikt voor het programma zelf. Ook mensen die bemiddelen bij ruzie, mediators en buurtbemiddelaars worden rijdende rechter genoemd.” Den Boon voegde eraan toe dat je in Zeeland een echte rijdende rechter hebt, daarmee doelend op de Zeeuwse regelrechter, die naar procespartijen toe komt.

Redelijk legendarisch

Niet alleen het begrip rijdende rechter geniet volgens Den Boon bekendheid, ook de zin waarmee de rijdende rechter steevast zijn oordeel afsluit is “redelijk legendarisch” geworden: “Dit is mijn uitspraak, en daar moet u het mee doen”.

28e seizoen

Het komt zelden voor dat een programma dat nog wordt uitgezonden al een vermelding in het woordenboek krijgt. ‘De rijdende rechter’ bestaat sinds 1995 en is inmiddels aan zijn 28e seizoen bezig. In het programma kunnen mensen of organisaties geschillen voorleggen aan een rechter die hier een uitspraak over doet waar beide partijen zich vervolgens aan moeten houden. Het gaat vaak om burenruzies over bijvoorbeeld heggen, stoepen of geluidsoverlast.
De eerste rijdende rechter was Frank Visser, destijds kantonrechter in Zaandam. In 2015 nam John Reid (rechtbank Noord-Holland) het stokje van hem over. Visser maakt inmiddels soortgelijke programma’s voor SBS6 en publiceerde onlangs een boek over zijn leven, dat in het nieuwe nummer van Mr. wordt gerecenseerd.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven