Laagdrempelige rechtspraak door Zeeuwse (rijdende) regelrechter

Voor de regelrechter, een pilot van rechtbank Zeeland-West-Brabant, zit de eerste maand erop. Het initiatief beoogt snel, goedkoop en in de buurt eenvoudige geschillen te beslechten – liefst zonder uitspraak.

Delen:

RBZWB-middelburg_highRes
Procespartijen hoeven niet naar de rechtbank in Middelburg af te reizen. Foto: de Rechtspraak

Huur, consumentenkoop- of verkoop, consumentenkrediet, algemene voorwaarden, een geldvordering, schade of burenruzie: het zijn thema’s die ook voorbijkomen in het welbekende KRO-NCRV-programma De Rijdende Rechter. Maar waar mr. John Reeds kijkcijfers gebaat zijn bij frictie en onmin, is mr. Nancy van Spronssen uit op harmonie en verzoening.

Gesprek

Wel rijdt ook zij naar de procespartijen toe. Van Spronssen is de eerste ‘Zeeuwse regelrechter’, een pilot waarin burgers en bedrijven een laagdrempelige vorm van rechtspraak wordt aangeboden. Dat wil zeggen: tegen lage griffierechten (€43,- voor een burger, een bedrijf betaalt iets meer), aan te vragen via een overzichtelijk formulier en op een locatie in de buurt.

Als beide partijen instemmen met behandeling door de regelrechter, zal deze eerst trachten ze er samen uit te laten komen door het gesprek aan te gaan. Als dat lukt, worden de afspraken zwart-op-wit gezet. Zo niet, dan volgt gewoon een uitspraak.

SRV-bus

Voordat de regelrechter in beeld komt, wordt van een geschil eerst kennisgenomen door Samen Recht Vinden, weer een ander Zeeuws initiatief. SRV (een knipoog naar de rijdende supermarkt) doet een eerste poging tot bemiddeling. Lukt dat niet, dan neemt de rechtbank Zeeland-West-Brabant het over om op zo kort mogelijke termijn een zaak te plannen. Zitting wordt gehouden bijvoorbeeld in onder meer buurt- en gemeenschapshuizen, hotels en musea in heel Zeeland.

Juist in deze dunbevolkte, vergrijzende provincie is dat een uitkomst, waar een gerechtsgebouw voor de meeste mensen niet om de hoek ligt. “De afstand voor de rechtzoekende naar de rechtbank is letterlijk erg groot. Daarom kiezen we ervoor om de pilot in Zeeland uit te rollen”, zegt plaatsvervangend teamvoorzitter Civiel recht Jan van Breda.

De pilot loopt tot en met december volgend jaar.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven