Romme Varkevisser (PlasBossinade) over droge stof

Delen:

Romme Varkevisser (24)  is op 31 augustus 2018 beëdigd als advocaat en werkt bij PlasBossinade advocaten en notarissen. Hij is op 24 januari 2018 afgestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen op Nederlands recht met ondernemings- en arbeidsrecht als specialisaties. Op 1 februari 2018 is hij begonnen als juridisch medewerker bij PlasBossinade en een half jaar later is hij gestart met de Beroepsopleiding Advocaten.

Wanneer heb je besloten dat je advocaat wilde worden?
Ik heb gedurende mijn master meegelopen op een klein kantoor in Groningen. Eerst was dit als stagiair en later als werkstudent. In deze tijd heb ik kennis gemaakt met de advocatuur en begon ik het steeds leuker te vinden. Op meeloopdagen maakte ik daarnaast kennis met iets grotere kantoren in het noorden, waardoor ik liever niet uit Groningen wou vertrekken. Na de  ‘Praktijk belevendag’ bij PlasBossinade werd mij gevraagd om daar stage te komen lopen. Tijdens de stage bij PlasBossinade vlak voor mijn afstuderen werd het mij echt duidelijk dat ik advocaat wilde worden en bovendien waar!

Heb je hier tijdens je studie rekening mee gehouden?
Ja. Ik ben een jaar actief lid geweest bij Simon van der Aa, de strafrechtelijke studievereniging in Groningen, waar ik in de pleitcommissie zat. Daarna ben ik medewerker geworden bij de Kinder- en Jongerenrechtswinkel Noord-Nederland, waar ik ook in het bestuur heb gezeten. Op studiegebied heb ik de specialisaties ondernemings- en arbeidsrecht gevolgd. Arbeidsrecht was net nieuw in Groningen en met de invoering van de Wet werk en zekerheid (Wwz) leek dat mij een goede keuze. Daarbij is er qua vakkenpakket veel overlap tussen beide specialisaties. Momenteel behandel ik niet veel arbeidsrechtelijke kwesties, maar ik weet zeker dat het nog wel van pas zal komen. Sowieso vind ik het fijn dat ik tijdens mijn studie kennis heb gemaakt met veel verschillende rechtsgebieden.

Wat is je leukste ervaring tot nu toe?
Bij wat grotere zaken zoals overnames en faillissementen werk je vaak samen met meerdere kantoorgenoten in een dossier. Mijn leukste ervaringen heb ik dan ook bij dit soort zaken meegemaakt. Samen een dossier succesvol afronden geeft een kick. Er komen veel juridische aspecten kijken bij dit soort zaken, waardoor je er veel van opsteekt. Sowieso is het fijn om samen te werken met verschillende meer ervaren kantoorgenoten. Ik zit in een fase waarin ik er vooral voor moet zorgen dat ik veel leer.

Wat zou je anders doen als je in een tijdmachine kon springen naar vier jaar geleden?
Ik denk niet graag terug aan wat ik niet heb gedaan of anders zou moeten hebben gedaan. Het is wel belangrijk om terug te kijken, maar dan vooral om het in de toekomst anders en beter aan te pakken. Maar als ik dan toch antwoord moet geven, dan zou ik bij procesrechtelijke vakken beter hebben opgelet. Pas als je kennismaakt met de praktijk merk je hoe nuttig procesrechtelijke kennis is. Alles begint met de vraag of je wel de goede weg bewandelt en waarom. Tijdens de studie lijkt het allemaal droge stof terwijl dat niet zo is.

Waar zie je jezelf over vijf jaar?
Over vijf jaar hoop ik dat de advocatuur mij nog steeds zo goed bevalt als het dat nu doet. Ik hoop dat ik dan veel geleerd heb en mooie ondernemingen mag adviseren. Het leren adviseren is ook iets waar ik dan mee bezig zal moeten. Het draait niet alleen om de juridische kennis, maar ook om het feit of klanten specifiek bij jou willen komen en waarom.

Wat maakt jouw kantoor anders dan de andere kantoren in jouw optiek?
PlasBossinade is een kantoor waar men zichzelf kan zijn. Op sociaal vlak ben ik er daardoor op mijn plek. Over de advocatuur hoor je soms weleens andere verhalen, waarvan ik mij sowieso afvraag hoe erg het allemaal is. Wel denk ik dat het van belang is dat de omgang met kantoorgenoten prettig is. Op werkgebied mag het wel wat harder zijn en dat is ook goed, maar je moet wel fouten durven en mogen maken.

Weet jij ook iemand die Starter van de week zou kunnen zijn? Mail dan naar: starter@mr-magazine.nl.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven