Sabine van de Meent (Nysingh): vragen rechter best pittig

Starter van de week is Sabine van de Meent. Sabine is gestart als juridisch medewerker bij Nysingh. In haar tweede week bij Nysingh mocht ze met haar nieuwe collega’s al mee naar een kort geding, en daar hoorde ze best pittige vragen van de rechter.

Delen:

Sabine van de Meent (26) is in 2021 afgestudeerd aan de Universiteit Utrecht met de master Privaatrecht. In mei 2022 is zij gestart als juridisch medewerker op de sectie Vastgoed, Markt en Overheid van Nysingh. Sabine wordt deze zomer beëdigd als advocaat en specialiseert zich dan in het Europees en Nederlands aanbestedingsrecht.

Wanneer heb je besloten dat je advocaat wilde worden?
Ik ben in eerste instantie rechten gaan studeren omdat dit goed aansloot op de vakken die ik leuk vond op de middelbare school. Ergens had ik toen ook al wel in gedachten dat ik met mijn rechtenstudie misschien advocaat wilde worden. Pas tijdens mijn vrijwilligerswerk bij de Rechtswinkel Utrecht wist ik het zeker. Ik vond het helpen van de cliënten tijdens het spreekuur ontzettend leuk om te doen. Het recht heeft de kracht om problemen op te lossen en als ik het kan uitleggen en gebruiken om iemand te helpen, geeft dat mij veel voldoening.

Had je er met je vakkenkeuze wel rekening mee gehouden dat je misschien advocaat wilde worden?
Deels. Ik heb mijn vakkenkeuze vrij breed ingestoken, maar wel gefocust op het civiele recht, omdat daar mijn interesse ligt. Binnen het civiele recht heb je natuurlijk wel nog steeds veel verschillende rechtsgebieden en studievakken en ik vond het altijd lastig om te kiezen. Daarom heb ik ook stages gelopen binnen de advocatuur en ben ik werkstudent geweest. Hierbij heb ik bewust gekozen voor andere rechtsgebieden dan mijn master, juist om later beter een keuze te kunnen maken. Hier ben ik erachter gekomen dat ik het liefst wilde werken in een dynamische praktijk, waarbij je zowel procedeert als adviseert aan cliënten, en dat ik het fijn vind als zaken elkaar snel opvolgen. In de aanbestedingsrechtpraktijk van Nysingh heb ik dit nu helemaal gevonden. Naast mijn studie heb ik ook activiteiten gedaan die mij vooral leuk leken, niet per se met het oog op een carrière in de advocatuur. Ik denk dat het belangrijk is om in je studententijd uit te zoeken waar je interesses liggen en dat het niet erg is als dat niet blijkt te zijn wat je in eerste instantie voor ogen had.

Wat is je leukste ervaring tot nu toe?
In mijn tweede week bij Nysingh mocht ik met mijn nieuwe collega’s mee naar een kort geding. De rechter was heel proactief en stelde tijdens de pleidooien al veel gerichte vragen. Dit maakte het voor mij als publiek erg boeiend om naar te luisteren, maar ik dacht ook: ‘Dit is voor een advocaat best wel pittig.’ Je moet natuurlijk erg goed voorbereid zijn om het standpunt van jouw cliënt bij het beantwoorden van die vragen goed over te brengen. Dit wil ik de komende jaren bij Nysingh heel graag leren en deze ervaring was daarom voor mij een voorproefje van wat er hopelijk nog in het verschiet ligt.

Wat zou je invoeren als jij het voor het zeggen had bij jouw kantoor?
Ik heb in mijn eerste maand als juridisch medewerker nog geen specifieke veranderingen gevonden om in te voeren. De jonge advocaten en kandidaat-notarissen worden bij Nysingh vertegenwoordigd en deze vertegenwoordigers overleggen regelmatig met de raad van bestuur over onderwerpen die bij jonge medewerkers leven. Dus zodra ik een suggestie bedenk, weet ik wel waar ik deze kan neerleggen en dat er bij Nysingh voldoende aandacht voor is!

Wat maakt jouw kantoor anders dan de andere kantoren in jouw optiek?
Al vanaf mijn eerste sollicitatiegesprek voel ik een ‘klik’ met Nysingh. Er wordt hard gewerkt aan mooie zaken en voor leuke cliënten. Nysingh heeft verschillende expertises in huis en er is veel samenwerking tussen de secties. Ik vind dat ik nog veel te leren heb en bij Nysingh krijg je daarvoor een heel goede opleiding. Er is veel aandacht voor persoonlijke ontwikkeling en er is zowel ruimte voor het stellen van vragen als voor het nemen van eigen verantwoordelijkheid. Ik leer hierdoor ontzettend veel in een korte tijd. Verder worden er ook veel gezellige activiteiten georganiseerd, zeker nu dit weer ‘live’ kan. Dus ik kijk uit naar de zomerbarbecue volgende week!

Wat staat er bovenaan op je bucketlist?
Ik wil heel graag de marathon van Berlijn lopen nu dit weer kan.

En tot slot: met wie zou je graag een restauranttafel willen delen?
Roxane van Iperen. Schrijfster van het boek ’t Hooge Nest en juriste. Het is stiekem een droom van mij om op zo’n bijzonder verhaal te stuiten, het te onderzoeken en het dan zo mooi te kunnen opschrijven in een boek. Verder is het een vrouw met een scherpe mening over verschillende maatschappelijke onderwerpen en ik denk dat we genoeg hebben om over te praten.

 

 

Weet jij ook iemand die Starter van de week zou kunnen zijn? Mail dan naar: starter@mr-magazine.nl.

Meer weten over deze organisatie(s)?

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven