Sam van den Akker zit klaar om de strafrechtswereld te veranderen

Delen:

Starter van de week is Sam van den Akker. Sam is vrijdag 16 augustus, op 21-jarige leeftijd, beëdigd in Rotterdam. Hij is daarmee de jongste advocaat van Nederland. Per 1 augustus 2019 is hij werkzaam bij Baumgardt Strafcassatie Advocatuur in Rotterdam.

Van harte gefeliciteerd met je beëdiging en baan bij Baumgardt Strafcassatie Advocatuur. Je bent op dit moment de jongste advocaat van Nederland. Was dat altijd je droom, de jongste te zijn?
De jongste zijn was niet per se mijn droom, hoewel het een leuke bijkomstigheid is. Ik denk niet dat je als (aankomend) rechtenstudent tot doel moet hebben om de jongste te zijn, eerder om de beste te zijn en natuurlijk te genieten van het prachtige leer- en groeiproces dat je doormaakt.

Welke richting heb je gedaan?
Ik heb aan de Universiteit van Tilburg mijn bachelor rechtsgeleerdheid afgerond, met als specialisatie Nederlands recht. Ook heb ik in Tilburg de Topklas gedaan, een (extra) programma voor excellente rechtenstudenten. Daarna heb ik de master strafrecht gevolgd aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam.

Hoe zag jouw studentenleven eruit?
Ik vind dat een lastige vraag. Ik ben heel oneerbiedig gezegd gewoon begonnen en niet meer opgehouden met het genieten van de rechtenstudie. Ik vond het heerlijk om alles tot in de details uit te zoeken. Daarnaast vond ik het leuk om van elk vak alles te weten. Als je het voor jezelf leuk maakt en houdt, dan gaat het vanzelf. Met name mijn strafrechtelijke baantjes hielpen mij om de soms droge kost levend te houden. De advocatencursussen die ik heb gevolgd van de gebroeders Anker en Bram Moszkowicz hielpen daar ontzettend bij. Ik heb tijdens mijn studietijd bepaald niet stilgezeten. Zo ben ik begonnen bij een advocatenkantoor in Breda als stagiair, onder begeleiding van een strafrechtadvocaat. Ook ben ik verbonden geweest als (hoofd)redacteur bij een aantal juridische magazines. Ik heb gewerkt als buitengriffier bij de rechtbank Rotterdam (locatie Dordrecht) en ik ben lid geweest van het College van Beroep voor Examens van de Universiteit van Tilburg. Ik heb ook altijd strafrechtelijk vakken aan studenten gedoceerd. Ten slotte ben ik anderhalf jaar geleden begonnen bij mijn huidige werkgever, eerst als stagiair.

Ik zou het in de woorden van Frank Sinatra willen verwoorden: I did it my way.

Zou je het zo weer doen en zou je het anderen aanraden?
Zonder enige twijfel. Nogmaals, ik vond het heerlijk om alles uit te pluizen en te sparren met hoogleraren. Ik vond het met name leuk om over strafrecht te sparen. Daarnaast heb ik altijd veel strafrechtelijk stages gelopen en strafrechtelijke baantjes gehad. Ook dat zou ik zo weer doen.

Betekent dit dat we nog veel van je gaan horen? Ga jij de wereld veranderen?
Laten we zeggen dat ik mij niet schuw opstel met betrekking tot (media)aandacht. Mits ik word benaderd, zal u van mij horen. Laten we hopen dat ik in ieder geval de strafrechtswereld ga veranderen. Ik wil het strafrecht wat menselijker maken. De rechter moet naast het dossier, ook de persoon van de verdachte zien. Ik geloof dat er achter elke daad, hoe gruwelijk ook, een reden zit. In die trant schreef ik ook mijn afstudeerscriptie over het menselijker maken van het noodweer(exces).

En nu dus ‘echt’ aan de slag?
Ja. Sinds 1 augustus 2019 mag ik als advocaat de praktijk versterken bij Baumgardt Strafcassatie Advocatuur te Rotterdam. Ik hou mij daar bezig met het behandelen van strafzaken van elke aard. Het kantoor is gespecialiseerd in strafcassatie, zodat dat wel mijn voornaamste praktijk zal zijn.

Wat is je voornaamste voornemen, als advocaat zijnde?
Mijn voornaamste voornemen is om het strafrecht wat menselijker te maken en ook zo te houden. Ik ben van mening dat het strafrecht nog een hoop kan leren van de gedragswetenschap. In die kruistocht die onder meer mr. Buruma is gestart, wil ik graag meelopen.

Wat heb je over vijf jaar bereikt?
Over vijf jaar hoop ik in ieder geval de beroepsopleiding van de Orde van Advocaten te hebben afgerond. Daarnaast hoop ik dat ik, als ik dit interview teruglees over vijf jaar, al de resultaten van mijn missie zie in het strafrecht. Ten slotte hoop ik tegen die tijd nog werkzaam te zijn bij mijn huidige werkgever. De sfeer op kantoor is namelijk een van de zovele redenen dat ik elke dag met plezier naar mijn werk ga.

Lees ook het artikel over de jongste advocaat in 2018: De jongste advocaat van Nederland

Weet jij ook iemand die Starter van de week zou kunnen zijn? Mail dan naar: starter@mr-magazine.nl.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven