Sandra Schreuder over de Accountantskamer

Delen:

2 dec Sandra Schreuder
Sandra Scheuder

Mr. van de week is Sandra Schreuder. Zij wordt op 1 januari de nieuwe voorzitter van de Accountantskamer, waar ze sinds april lid van is. Momenteel is zij senior rechter in de rechtbank Overijssel.

In ruim een half jaar van lid naar voorzitter van de Accountantskamer. Gaat u altijd zo snel?
Dat klopt, maar ik ben een half jaar geleden bij de Accountantskamer begonnen om ingewerkt te worden in mijn functie van voorzitter. Er komt niet alleen bestuurlijk het nodige op je pad, maar ook inhoudelijk was er werk aan de winkel. Er is veel specifieke regelgeving waaraan accountants moeten voldoen. De inwerkperiode was nodig om met hun beroepsregels en cultuur vertrouwd te raken. Een accountant is een vertrouwenspersoon in het maatschappelijk verkeer die gebonden is aan strenge regels. De lat ligt hoog.

Bij accountants denken we altijd aan balansen, resultatenrekeningen en kasboeken. Wat heeft u met cijfers?
Juristen en cijfers is wel een ding. De misvatting van het accountantstuchtrecht is dat het vooral om cijfers gaat. Hoewel er accountants zijn die zich op de financiële praktijk richten, zijn er ook die allerlei andersoortige opdrachten doen. Denk aan advieswerk, persoonsgericht onderzoek of werk als manager in een bedrijf. Een groot deel van de accountants is actief in het MKB, waar ze de steun en toeverlaat van de ondernemer zijn. Een accountant moet bij het uitvoeren van een opdracht altijd het algemeen belang in het oog houden. Het werk met een professioneel kritische houding doen en zich niet laten misleiden door de klant. Die spagaat maakt dat ze in bijzondere situaties verzeild raken waarin ze volgens de kernwaarden van hun beroep, de fundamentele beginselen zoals objectiviteit en onafhankelijkheid, moeten blijven handelen. Dat valt niet altijd mee en leidt tot boeiende zaken.

U liet in een persbericht weten dat partijen recht hebben op een ‘voortvarende procedure’. Toch lijken de doorlooptijden in de Accountantskamer weer op te lopen. Waarom eigenlijk?
Er zijn twee zaakstromen, de gewone zaken en de zwaardere ‘controle’ zaken. De doorlooptijd van gewone zaken is met een aantal aanpassingen die we inmiddels hebben ingevoerd aan het dalen. Maar dat lukt helaas niet altijd bij de ‘controle’ zaken, die ook voor onze leden ingewikkeld zijn en veel tijd qua voorbereiding en uitwerking vragen. De capaciteit is niet onbeperkt en er moeten keuzes gemaakt worden. Als pilot hebben we een accountant aan het team toegevoegd. De focus is dat we daarmee procedures kunnen versnellen.

De Accountantskamer bestaat nu tien jaar, u bent de tweede voorzitter. Wat zijn uw plannen?
Ik heb plannen, maar heb geleerd dat je moet doseren. De Accountantskamer is onlangs geëvalueerd en daarbij bleek dat de kwaliteit van de uitspraken goed is. Dat wil ik vasthouden. Als we de klachten sneller kunnen afhandelen met uitspraken die ook voor de doorsnee lezer goed te begrijpen zijn, ergo in klare taal, dan word ik een tevreden mens.

Bedrijven hebben de plicht om tijdig hun jaarverslagen te deponeren. Waarom is het laatste jaarverslag op de website van de Accountantskamer van 2011?
De vorige voorzitter legde jaarlijks rechtstreeks verantwoording af aan de Minister van Financiën. Als voormalig voorzitter van het medisch tuchtcollege Amsterdam heb ik gemerkt dat er serieuze belangstelling bestond voor ons jaarverslag. Dat is dus zeker iets wat ik anders zal gaan doen.

Wat kunnen de advocatuur en het notariaat leren van het tuchtrecht voor accountants?
Alle tuchtcolleges kunnen van elkaar leren. We komen inmiddels jaarlijks bijeen om best practices uit te wisselen. Heel nuttig want de tuchtcolleges staan veelal voor identieke uitdagingen.

Als u het voor het zeggen had dan…
Kregen studenten weer een basisbeurs. Er zijn veel gestreste studenten die zich zorgen maken over hun studieschuld en daarom eerder stoppen met hun opleiding. Niet iedere student is in staat om studie en bijbaan te combineren. Onbegrijpelijk dat door de politiek de waarde van hoger onderwijs voor individu en samenleving zo wordt onderschat.

Wat is het hoogtepunt in uw carrière?
Mijn benoeming tot rechter. Dat ik nu voorzitter word van de Accountantskamer is daarmee onlosmakelijk verbonden.

Wat of wie is voor u een bron van inspiratie?
Mijn kinderen, ze zijn mijn betere ik.

Welk boek las u het laatst?
Catch & Kill
van Ronan Farrow. Een spannend en onthutsend boek over de val van Harvey Weinstein, zijn advocaten en spionnen, een ode aan vrouwen die naar buiten durfden te treden met hun verhalen over misbruik.

Wat staat er bovenaan op uw bucketlist?
Een rondreis door Argentinië.

Met welke beroemdheid zou u een gevangeniscel willen delen?
Met George Clooney, dan hebben we tenminste lekkere koffie.

Lees meer over:

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven