Schade Pels Rijcken door fraude groter dan gedacht

De door voormalig bestuursvoorzitter Frank Oranje gepleegde fraude blijkt Pels Rijcken vijf ton meer te kosten dan aanvankelijk gedacht. De schade voor het kantoor komt daarmee op bijna 17 miljoen euro. De omzet van Pels Rijcken in 2021 is ondanks het schandaal slechts licht gedaald.

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
4-aug-Pels-foto-1c602aa6-pb48zp01dmdjkmvagzpeyvcda27u2k4aj7tvxydin4-d2362791
Het kantoor van Pels Rijcken (foto: Chris van Houts)

Dat blijkt volgens het FD uit de door Pels Rijcken bij de Kamer van Koophandel gedeponeerde jaarcijfers over 2021.

Begin vorig jaar bleek dat Oranje – die zichzelf inmiddels van het leven had beroofd – jarenlang op vernuftige wijze had gefraudeerd met geld van cliënten. Hij wist daarmee ruim twaalf miljoen achterover te drukken. Waar het geld gebleven is, is nog altijd onduidelijk. Pels Rijcken heeft de schade van alle gedupeerden vergoed.

Afwikkelingskosten

Volgens het jongste jaarverslag van Pels Rijcken komt de schade van de fraude voor het kantoor in totaal op 16,9 miljoen euro uit. Dat is bijna vijf ton meer dan aanvankelijk bekend was; volgens Pels Rijcken komt dit door onder meer ‘rente, advies- en afwikkelingskosten’. Zo was het kantoor onder meer geld kwijt aan onderzoekers van accountant Deloitte en advocatenkantoor Van Doorne.
Ook het afstoten van het notariaat (19 medewerkers) als gevolg van het schandaal per 1 juli aanstaande kost geld; Pels Rijcken zette in 2021 2,5 miljoen voor deze reorganisatie apart.

Verhalen op nalatenschap

Pels Rijcken hoopt de schade zoveel mogelijk te kunnen verhalen op de nalatenschap van Oranje, maar of dat gaat lukken is maar de vraag. De verkoop van goederen uit de erfenis, waaronder een kapitale villa, twee appartementen en een reeks beleggingen zal zeker niet het volledige schadebedrag dekken. Bovendien kan de erfenis mogelijk door de Staat kan worden opgeëist omdat die een criminele herkomst heeft.

Omzet slechts licht gedaald

Overigens kwam de omzet van Pels Rijcken in 2021 (59,4 miljoen euro) maar 2,4 procent lager uit dan in 2020.

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Wageningen University & Research zoekt een

Over Mr.

Mr. is hét platform voor juristen. Mr. bericht over actuele zaken in de juridische wereld en belicht en becommentarieert deze vanuit een onafhankelijke positie. Mr. richt zich op alle in Nederland actieve juristen en WO-rechtenstudenten..

Volg MR. op social media

Service menu

Contactgegevens

Uitgeverij Mr. bv
Paul Krugerkade 45
2021 BN Haarlem
Uitgever: Charley Beerman
E-mail: beerman@mr-magazine.nl

Scroll naar top