Dat blijkt volgens het FD uit de door Pels Rijcken bij de Kamer van Koophandel gedeponeerde jaarcijfers over 2021.
Begin vorig jaar bleek dat Oranje – die zichzelf inmiddels van het leven had beroofd – jarenlang op vernuftige wijze had gefraudeerd met geld van cliënten. Hij wist daarmee ruim twaalf miljoen achterover te drukken. Waar het geld gebleven is, is nog altijd onduidelijk. Pels Rijcken heeft de schade van alle gedupeerden vergoed.
Afwikkelingskosten
Volgens het jongste jaarverslag van Pels Rijcken komt de schade van de fraude voor het kantoor in totaal op 16,9 miljoen euro uit. Dat is bijna vijf ton meer dan aanvankelijk bekend was; volgens Pels Rijcken komt dit door onder meer ‘rente, advies- en afwikkelingskosten’. Zo was het kantoor onder meer geld kwijt aan onderzoekers van accountant Deloitte en advocatenkantoor Van Doorne.
Ook het afstoten van het notariaat (19 medewerkers) als gevolg van het schandaal per 1 juli aanstaande kost geld; Pels Rijcken zette in 2021 2,5 miljoen voor deze reorganisatie apart.
Verhalen op nalatenschap
Pels Rijcken hoopt de schade zoveel mogelijk te kunnen verhalen op de nalatenschap van Oranje, maar of dat gaat lukken is maar de vraag. De verkoop van goederen uit de erfenis, waaronder een kapitale villa, twee appartementen en een reeks beleggingen zal zeker niet het volledige schadebedrag dekken. Bovendien kan de erfenis mogelijk door de Staat kan worden opgeëist omdat die een criminele herkomst heeft.
Omzet slechts licht gedaald
Overigens kwam de omzet van Pels Rijcken in 2021 (59,4 miljoen euro) maar 2,4 procent lager uit dan in 2020.