Scooter rijden? Wat zijn je plichten?

Steeds meer mensen kiezen ervoor om een scooter aan te schaffen. Niet alleen scheelt je dit maandelijks flink in de portemonnee, maar zorgt het er ook voor dat je een stuk sneller op de plaats van bestemming bent. Je kunt je natuurlijk wel voorstellen dat het tijdens de spits een hele uitdaging is om in een drukke stad door al het verkeer heen te komen. Kies je voor een scooter, dan kun je overal een stuk gemakkelijker tussendoor rijden, waardoor je vaak sneller bent dan met de auto. Omdat het rijden met de scooter de afgelopen jaren wel is veranderd, is het goed de plichten als scooterrijder nog even voor je op een rijtje te zetten. Zo weet je namelijk zeker dat je niet voor een verrassing komt te staan, mocht je worden aangehouden door de politie.

Delen:

Helmplicht

Waar we tot voor kort zonder helm op een scooter met blauw kenteken mochten rijden, in dit sinds 1 januari 2023 verplicht geworden. Dit heeft er dan ook direct voor gezorgd dat de verkoop van snorscooters ten opzichte van normale scooters, direct een stuk groter werd. Logisch ook, want als je toch op beide een helmplicht hebt, kun je beter kiezen voor een scooter die 45 kilometer per uur rijdt, in plaats van voor een scooter die maximaal 25 kilometer per uur mag. Deze wet is doorgevoerd om ervoor te zorgen dat het aantal ongelukken met ernstige afloop zal verminderen. Het is dus ook niet ondenkbaar dat we in de toekomst op een e-bike een helm moeten dragen, aangezien deze qua snelheid niet onderdoen voor een snorscooter.

Verzekering

Ben je druk bezig met je scooter theorie oefenen omdat je binnenkort je theorie examen hebt, dan is het ook goed om vast na te denken over het verzekeren van je scooter. Net als bij een auto, ben je ook als eigenaar van een scooter verplicht om deze minimaal WA te hebben verzekerd op het moment dat je de openbare weg ermee betreedt. Wel is het aan te raden verschillende verzekeraars met elkaar te vergelijken, zodat je zeker weet dat je niet te veel betaalt en ook goed verzekerd bent. Heb je nu een nieuwe scooter, dan is het misschien verstandig om voor een allrisk verzekering te gaan. Mocht er dan iets gebeuren, dan wordt ook je eigen schade vergoed.

Rijbewijs

Het klinkt vanzelfsprekend, maar je zult je verbazen over de hoeveelheid mensen die zonder rijbewijs op een scooter stapt. Niet alleen enorm gevaarlijk, maar het heeft ook grote gevolgen. Stel dat je iemand aanrijdt, dan ben je hier niet voor verzekerd. Zorg er dus voor dat je netjes eerst je theorie haalt en daarna je praktijk examen, zodat je veilig de weg op kunt. Je theorie examen oefenen kun je online doen, zodat je de kans op slagen vergroot. Vaak is het oefenen van de stof niet het probleem, maar wel de manier van vraagstelling die niet voor iedereen even prettig is, in combinatie met een tijdslimiet per vraag, kan ervoor zorgen dat het net allemaal even wat makkelijker wordt.

Dit bericht valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven