Sint-jurisprudentie: van overplaatsing na fout gedicht tot vader in de zak

De winkels liggen vol pepernoten, er wordt druk gedicht en geknutseld, kinderen wachten gespannen af of het ook dit jaar weer goed komt met de pakjesboot. Kortom: Sinterklaas is in het land. Mr. dook in de jurisprudentie om te kijken of daar ook sporen van de goedheiligman te vinden zijn.

Delen:

Depositphotos_313701532_S SInt-35a10cfb
foto: Depositphotos

“Op de werkvloer heb je met een collega iets op willen bouwen.
Nota bene een collega die op het punt stond om te gaan trouwen.
Zoals iedereen weet is het zover niet gekomen
en uit elkaar gespat zijn al jouw dromen.
Je hebt liggen vloeken en schelden en tieren,
maar je zult toch helemaal alleen dit jaar kerstmis moeten vieren.”

Aldus een als Sinterklaas uitgedoste politieagent tijdens een kerstviering (!) tegen een vrouwelijke collega die hij op het podium heeft geroepen. Daarna zingt hij een deel uit een lied van André Hazes senior: “Ik zit hier heel alleen kerstfeest te vieren.” En ten overstaan van zo’n 140 collega’s geeft hij haar een pakje zakdoekjes om haar tranen mee te drogen.
Het optreden leidt tot nogal wat commotie. ‘Sinterklaas’ wordt overgeplaatst van Maastricht naar Roermond, en de korpschef legt hem wegens plichtsverzuim − ”gelegen in de wijze waarop hij tijdens de kerstviering diverse collega’s en één collega in het bijzonder heeft toegesproken” − een disciplinaire straf op: hij moet zestien verlofuren inleveren. De man spant een rechtszaak aan, maar de rechtbank Limburg en later de Centrale Raad van Beroep vinden die bestraffing terecht.

Demonstraties tijdens intocht

Wie ‘Sinterklaas’ intypt op rechtspraak.nl krijgt ruim 400 hits. Het betreft vooral rechtszaken over vergunningen voor Sinterklaasintochten en over demonstraties tijdens die intochten. Ook in procedures over omgangsregelingen wordt Sinterklaas regelmatig genoemd, bij de verdeling van feestdagen over ouders.

Aanslag op Sinterklaas

In strafzaken figureert Sinterklaas een enkele keer. Zo wordt een verdachte in een drugszaak door medeverdachten ‘Sinterklaas’ genoemd, en in een andere zaak gaat het over ‘de dingen van Sinterklaas’, waarmee pakketten cocaïne werden bedoeld.
De strafrechter kreeg ook een verdachte voor zijn neus die opriep tot een aanslag op Sinterklaas tijdens de nationale intocht. “Er zit niks anders op… we moeten een prijs op het hoofd van Sinterklaas zetten. Dubbele prijs als het tijdens de Nationale intocht is zodat alle kinderen getuigen ervan zijn, zelfs massaal onder zijn hersen en botsplinters zitten”, schreef de verdachte op Facebook. Het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden oordeelde dat hij met dit bericht “de grens van het toelaatbare heeft overschreden, ook in het kader van het maatschappelijke debat rondom de viering van het sinterklaasfeest”, en veroordeelde de verdachte tot een taakstraf.

Cadeaupapier

Er ontstaat ook wel eens auteursrechtelijk gedoe rond Sinterklaas. Er is zelfs een vonnis te vinden waarin Sinterklaas is afgebeeld. Een illustratrice ontdekte op cadeaupapier een silhouet van een Sinterklaas te paard dat zij ruim tien jaar eerder had ontworpen voor Teleac/NOT. Volgens de kantonrechter was inderdaad sprake van inbreuk op haar auteursrecht, ook al was Sint in sommige van de dessins van het papier gespiegeld.
De rechtbank Gelderland kreeg de vraag voorgelegd of de uitgever van het boek 1000 jaar Sinterklaas inbreuk maakte op het auteursrecht van De Beeldenstorm van een andere uitgever. De laatste zou oorspronkelijk ook 1000 jaar Sinterklaas uitbrengen, maar zag daarvan af. Deze uitgever kreeg nul op het rekest. Hoewel de opmaak en de omslag overeenkomsten vertonen, vindt de kantonrechter dat de totaalindruk van beide boeken verschillend is en dat de auteur en de vormgever van 1000 jaar Sinterklaas dat boek voldoende hebben gewijzigd ten opzichte van De Beeldenstorm.

Verhuur Sinterklaaspakken

Ook in het arbeidsrecht komt Sinterklaas zo nu en dan om de hoek kijken. Bijvoorbeeld in de zaak over de ontbinding van een arbeidsovereenkomst van een hoofd Linnendienst en Intern Transport van Stichting Talant. De man had een deel van de opbrengst van de door de stichting verhuurde Sinterklaas- en Pietenpakken gebruikt voor privé-aankopen (onder andere een zandbak, zo meldt het vonnis). Overigens speelden ook bovenmatig gebruik van de mobiele telefoon en onverantwoorde kasopnames door de werknemer een rol in de verstoorde arbeidsverhouding

Strooien en gooien met snoep

De civiele rechter kwam te pas aan een geschil tussen een bedrijf en een Sinterklaascentrale. Het bedrijf, dat vijf Sinterklaasvieringen voor cliënten organiseerde, was niet tevreden over twee van de ingehuurde Sinterklazen. De ene trad te weinig op de voorgrond, was erg passief en had zelden het woord. De ander was juist te dominant, en nog streng en kortaf ook. Hij liet kinderen met pepernoten gooien (terwijl het hotel waar de viering plaatsvond dat niet wilde in verband met de marmeren vloer aldaar). Er zat geen duidelijke spanningsboog in het verhaal van Sint en “het toppunt van de middag was dat er zich een situatie voordeed waarbij een vader naar voren moest komen en een jute zak over zijn hoofd kreeg, een actie die naar onze mening voor kinderen zeer ongepast is”.
De kantonrechter ziet er geen wanprestatie in. Bij de vertolking van de rol van Sinterklaas komt aan de acteurs een ruime mate van artistieke vrijheid toe, oordeelt hij. Cruciaal is dat zij zich hebben in te spannen om als redelijk bekwaam acteur een voor de kinderen herkenbare Sinterklaas te vertolken. Grenzen aan de artistieke vrijheid zijn niet overschreden. De kantonrechter voegt daar nog aan toe: “Zo staat het Sinterklaas – solidair met de kinderen en wat minder met vader en moeder – soms vrij om de kinderen aan te sporen gezagsondermijnende dingen te doen die ze thuis met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid niet mogen, zoals het strooien en gooien met snoep. In dat kader past – daargelaten of de desbetreffende scène een cultureel hoogtepunt was – heel goed dat een stoute vader in de zak van Sinterklaas wordt gestopt.”

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven