Sjoerd Aelen (Ekelmans Advocaten) over de keuzes die hij maakte tijdens zijn studie 

Starter van de week is Sjoerd Aelen. Sjoerd is gestart bij Ekelmans Advocaten en heeft al mogen meewerken aan een kort geding.

Delen:

Sjoerd Aelen

Sjoerd Aelen (27) is op 24 februari beëdigd als advocaat en werkt bij Ekelmans Advocaten. Hij heeft in 2022 de master civiel recht afgerond aan de Universiteit Leiden en is in maart 2023 gestart met de beroepsopleiding.

Wanneer heb je besloten dat je advocaat wilde worden?
Na de middelbare school ben ik bestuurskunde gaan studeren aan de Universiteit Leiden. Dit vond ik een ontzettend leuke studie omdat maatschappelijke vraagstukken centraal staan. Met name de juridische vakken spraken mij aan. Daarom heb ik toen besloten om ook te starten met de rechtenstudie. Uiteindelijk heeft mijn eerste student-stage mij ervan overtuigd om voor het pad van de advocatuur te kiezen.

Heb je hier tijdens je studie rekening mee gehouden?
Nee, eigenlijk niet. Ik heb mij tijdens mijn studie met name laten leiden door mijn nieuwsgierigheid en heb vakken gekozen die mij op dat moment het meeste aanspraken. Ook heb ik naast mijn studie verschillende activiteiten gedaan die niet direct in verband staan met een carrière in de advocatuur. Dat raad ik iedereen aan om te doen! Tijdens je studententijd krijg je enorm veel kansen waardoor je kan ontdekken waar je interesses liggen. Zo heb ik mij bijvoorbeeld ook een jaar verdiept in China door deel te nemen aan het programma van de Netherlands-Asia Honours Summerschool (NAHSS). Blijkt jouw interesse uiteindelijk de advocatuur te zijn? Loop dan een stage of doe een werkstudentschap bij en advocatenkantoor, zodat je weet of het werk bij je past. Ik ken toevallig nog een leuk kantoor in Den  Haag 😉

Wat is je leukste ervaring tot nu toe?
Het meewerken aan een kort geding. Het was heel interessant om te zien hoe dit werd opgepakt en om hierbij de dynamiek te ervaren tussen partijen. Uiteindelijk is het fijn om te zien dat je een cliënt hebt kunnen helpen en partijen tot een oplossing zijn gekomen.

Wat zou je invoeren als jij het voor het zeggen had bij jouw kantoor?
Op dit moment heb ik het eigenlijk onwijs naar mijn zin! Ik zou daarom niet direct dingen aanpassen. Wel denk ik dat legaltech een steeds belangrijkere rol gaat spelen in het werk wat we doen. De komst van bijvoorbeeld GPT-4 biedt kansen voor ons vak. Daarom denk ik dat het voor iedere advocaat belangrijk is om zich hierin te verdiepen. 

Wat staat er bovenaan op je bucketlist?
Ik ben een zeilfanaat. Een tocht die mij tot de verbeelding spreekt is de Atlantische oversteek naar de Caraïben. Het lijkt mij een geweldige ervaring: prachtige sterrenhemels, zonsondergangen, walvissen spotten en spelen met de elementen. Het is echter ook een enorme uitdaging, want het is veel meer dan een oversteek alleen. 

Wat maakt jouw kantoor anders dan de andere kantoren in jouw optiek?
Bij Ekelmans Advocaten behandel je al snel je eigen zaken. Dat betekent dat je relatief vroeg na je start ook correspondeert met cliënten en de wederpartij. Je bent geen klein radertje in het grote geheel. Dit is voor mij een belangrijke afweging geweest om hier te gaan werken.

En tot slot: met welke jurist of bekende persoon zou je graag een restauranttafel willen delen?
Roger Cox. Ik bewonder zijn enorme gedrevenheid en de manier waarop hij het recht inzet om multinationals en overheden te dwingen tot een verantwoord klimaatbeleid. 

 

Weet jij ook iemand die Starter van de week zou kunnen zijn? Mail dan naar: starter@mr-magazine.nl.

Meer weten over deze organisatie(s)?

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven