Sociaal advocaten eisen actie van minister Dekker

De kans is klein dat het ooit nog goedkomt tussen minister Dekker (Rechtsbescherming) en de sociale advocatuur. Zowel de Vereniging Sociale Advocatuur Nederland als de Vereniging Advocatenbelangen is zeer vertoornd over recente uitspraken van de bewindsman.

Delen:

euro-96289_1280 Pixabay Gerd Altmann-ff352724
foto: Gerd Altmann/ Pixabay

Beide verenigingen schreven een brief naar de demissionair minister. Dekker liet onlangs in antwoord op Kamervragen weten dat de situatie van sociaal advocaten in 2020 “niet sterk is verslechterd” en dat acute maatregelen om de sociale advocatuur te versterken onnodig zijn. Dit ondanks het feit dat premier Rutte recent in Nieuwsuur zei dat de toegang tot het recht moet worden verbeterd om de rechtspositie van burgers te versterken. Bovendien nam de Tweede Kamer een motie aan die het komende kabinet oproept structureel voldoende middelen vrij te maken voor de sociale advocatuur.

Leegloop

De Vereniging Sociale Advocatuur Nederland (VSAN) stelt dat er om onherstelbare schade aan de toegang tot het recht te voorkomen nú maatregelen moeten worden genomen, en niet pas in 2025 (aan het einde van Dekkers beoogde stelselherziening). Dergelijke maatregelen moeten er op korte termijn toe leiden dat de uitstroom van ervaren sociaal advocaten stopt door hen weer enig financieel vertrouwen te geven in de voortzetting van hun praktijk.
Sinds 2014 is het aantal sociaal advocaten dat op basis van toevoegingen rechtsbijstand verleent sterk gedaald, van 7.600 naar minder dan 6.900, een daling van ruim veertien procent. In 2020 nam het aantal in de gefinancierde rechtsbijstand actieve advocaten zelfs met ruim vijf procent af.

Verloren jaren

De Vereniging Advocatenbelangen (VA) spreekt van “vier verloren jaren” die zijn verstreken sinds het uitkomen van het rapport van de Commissie-Van der Meer. Die concludeerde in 2017 dat het stelsel van gefinancierde rechtsbijstand achterstallig onderhoud vertoonde, en dat het kabinet jaarlijks 127 miljoen zou moeten uittrekken om te zorgen dat vergoedingen voor rechtsbijstandsverleners weer bij de tijd zouden zijn.

Oproep tot actie

De VA sluit zich aan bij de eis van de VSAN aan minister Dekker om voor het zomerreces een reëel perspectief te bieden en de positie van de sociale advocatuur te verbeteren in de geest van de Commissie-Van der Meer. Zo niet, dan zal de VA haar leden oproepen tot acties.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven