Sollicitatietips van een rechtbankpresident

Hoe verder buiten de Randstad, hoe minder concurrentie voor een opleidingsplaats als rechter. Dus je horizon verbreden en verhuizen kan je kansen vergroten. Het is een van de tips die Bart van Meegen, president van de rechtbank Overijssel, op LinkedIn geeft aan juristen die een overstap naar de Rechtspraak overwegen.

Delen:

Bart van Meegen-2-7a423925
Bart van Meegen

Het aantal reacties dat op vacatures binnenkomt varieert nogal per regio, vertelt Van Meegen, voorzitter van de Landelijke Selectiecommissie Rechters (LSR). In de recentste wervingsronde had de rechtbank Amsterdam bijvoorbeeld twee vacatures voor rechters in opleiding, waarop 22 reacties kwamen. In Rotterdam kwamen zeven brieven binnen op één vacature, terwijl de rechtbank Limburg het met slechts drie geïnteresseerden moest doen.

“Degenen die we in Limburg aannemen moeten net zo goed zijn als in Amsterdam; we leveren niet in op kwaliteit. Maar als je toch altijd al graag in Limburg wilde wonen is het goed om te weten dat je daar minder concurrentie hebt”, aldus Van Meegen. Dat geldt trouwens niet alleen voor Limburg, maar ook voor functies op andere plekken in Zuid-Nederland, en Noordoost-Nederland. “Door daarop te reageren vergroot je kansen als kandidaat.”

Meer opleidingsplekken

“We zijn altijd op zoek naar goede rechters en raadsheren. Zeker nu de Rechtspraak voor de komende jaren geld heeft gekregen om van 80 naar 130 opleidingsplekken per jaar te gaan. Als LSR merken we dat het belangrijk is dat kandidaten zich goed voorbereiden, en zo kwam ik op het idee om op LinkedIn wat meer inzicht te geven in hoe de selectie gaat.”

Test oefenen

Van Meegen geeft onder meer het advies te gaan praten met het gerechtsbestuur van het gerecht waar de kandidaat wel zou willen werken. Op die manier ontstaat meer inzicht in de werksfeer en de manier van opleiden aldaar. Ook raadt hij sollicitanten aan zich goed voor te bereiden, bijvoorbeeld door te oefenen voor de analytische test die deel uitmaakt van de selectieprocedure. “Tegen de dertig procent van de kandidaten haalt deze test niet. Nou zal nooit iedereen hem halen, maar het is zonde als je afvalt wegens onbekendheid met zo’n test.”

Appelinstanties

Voor de rechtbanken zijn er genoeg mensen te vinden, maar op vacatures bij appelinstanties (de hoven, de Centrale Raad van Beroep en het College van Beroep voor het bedrijfsleven) komen beduidend minder reacties binnen. Vandaar dat Van Meegen als tip 4 meegeeft dat het voor specialisten in een bepaald rechtsgebied interessant kan zijn om deze opleidingsplaatsen in de gaten te houden.

Verschillende achtergronden

Van Meegen merkt dat zijn tips gewaardeerd worden. “Ze worden veel bekeken, geliked en gerepost.” Er heeft inmiddels ook al een aantal juristen gereageerd die hij voor een oriënterend gesprek heeft doorgestuurd naar collega-presidenten. “Het zijn juristen met heel verschillende achtergronden; via LinkedIn bereik je een andere groep. Dat is mooi, want we willen een diverse en inclusieve organisatie zijn.”

In opleiding

Overigens is Van Meegen niet de enige die op LinkedIn in een rechterlijke functie geïnteresseerden van informatie voorziet. Oud-advocaat en -docent Mark Diebels doet onder de titel ‘Hoe word je rechter?’ regelmatig verslag van zijn wederwaardigheden als raadsheer in opleiding bij het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden. Onderwerpen die aan de orde komen variëren van de toga die hij moest aanschaffen tot de ‘magistratelijkheid’, die ter sprake kwam tijdens een van zijn opleidingsdagen. De vraag of je als rechter lid mag zijn van een politieke partij leverde toen een flinke discussie op. Dit brengt Diebels ertoe op LinkedIn een poll te houden over deze vraag. Laatste keuzemogelijkheid is een antwoord met een knipoog: ‘nee, behalve van D66’.

Informatie over de selectie van rechters is te vinden op www.werkenbijderechtspraak.nl

Meer weten over deze organisatie(s)?

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven