Stappenplan bij een gestolen telefoon

Delen:

Dikke kans dat óf je eigen telefoon wel eens is gestolen, óf dat je iemand kent bij wie dit is gebeurd. Per week wordt er in Nederland ongeveer 300 keer aangifte gedaan van een gestolen smartphone. Flink wat dus. Veel mensen weten echter niet precies wat ze moeten doen zodra hun telefoon onrechtmatig van eigenaar wisselt. Daarom vind je hieronder het stappenplan bij een gestolen telefoon.

  1. Verander je wachtwoorden en blokkeer je telefoon

Als je apps op je telefoon hebt staan met belangrijke informatie, bijvoorbeeld van je bank, verander de wachtwoorden dan zo snel mogelijk. Je kunt ook proberen om je telefoon van afstand te wissen of blokkeren. Op een iPhone of Android-telefoon is dat vaak standaard ingesteld. Daarnaast kun je je provider vragen om je simkaart te blokkeren, zodat de dieven geen hoge kosten kunnen maken door met je telefoon te bellen. Het blokkeren van je simkaart kun je bij de meeste providers zowel online als telefonisch doen.

  1. Doe aangifte bij de politie

Zodra je honderd procent zeker weet dat je telefoon gestolen is (en niet onverhoopt nog ergens rondslingert), is het zaak om zo snel mogelijk aangifte te doen. Het beste is om dit 24 uur na de diefstal van je telefoon te doen. Dit kun je zowel online, telefonisch als op het politiebureau doen.

De politie maakt na je een aangifte een proces-verbaal op, wat je nodig hebt als je eventueel een claim indient bij een verzekeraar. Ook als je niet verzekerd bent, doe je er goed aan om aangifte te doen. De kans is misschien klein, maar misschien vindt de politie je telefoon terug.

Je dient het IMEI-nummer door te geven aan de politie, zodat zij jouw gestolen telefoon kunnen herkennen. Zonder IMEI-nummer is het lastiger om te bewijzen dat de telefoon van jou is, mocht de politie hem terugvinden. Het handigst is dan ook om dit nummer altijd meteen na aankoop ergens op te schrijven. Gelukkig zijn er ook diverse methoden om je IMEI-nummer te achterhalen.

  1. Ben je voor een gestolen telefoon verzekerd?

Misschien ben je geneigd om meteen naar de plaatselijke elektronicawinkel te rennen om een nieuwe smartphone op de kop te tikken. De kans bestaat echter dat je verzekerd bent voor een gestolen telefoon, zelfs als je geen speciale smartphoneverzekering hebt.

Aankoopverzekering creditcard

Als je spullen met je creditcard koopt, zijn deze in veel gevallen verzekerd tegen diefstal, verlies en schade. Als jij je smartphone met een creditcard hebt aangeschaft, is het het dus zeker waard om eens te kijken of diefstal van je telefoon onder de aankoopverzekering van je creditcard valt. Dit is niet altijd het geval, dus informeer bij je creditcardmaatschappij.

Inboedelverzekering

Is jouw mobiel uit je eigen huis gestolen, bijvoorbeeld bij een inbraak? Dan kun je aanspraak maken op de inboedelverzekering. Wel kan het een uitzondering vormen als er sprake is geweest van roekeloos gedrag. Houd er ook rekening mee dat je misschien een eigen risico tot 250 euro moet betalen.

Reisverzekering

Als je telefoon op vakantie is gestolen en je hebt een reisverzekering, dan kun je aanspraak maken op een vergoeding. Dit is niet altijd toereikend voor het volle bedrag van je smartphone, maar dekt in ieder geval een deel. Het is wel groot belang dat je op vakantie aangifte doet. Dit kan je namelijk niet alsnog doen zodra je thuis bent.

  1. Neem preventieve maatregelen

Zodra je een nieuwe telefoon hebt, wil je er waarschijnlijk niet eens aan denken dat deze weer wordt gestolen. Toch is het verstandig om jezelf alvast te beschermen. Zorg dat je goed verzekerd bent, dat geeft toch een fijner gevoel. Het is dan nog steeds vervelend als je telefoon wordt gestolen, maar je hoeft in ieder geval niet onverwachts heel diep in de buidel te tasten.

Daarnaast kun je vooraf zorgen dat een telefoon nutteloos wordt zodra deze in de handen van een dief valt. Als je je pincode op 0000 laat staan maak je het de dief wel erg makkelijk, dus verander dit meteen. Maak ook regelmatig een backup, zodat je geen kostbare foto’s, video’s of contacten verliest. Stel je telefoon tot slot zo in dat je hem van afstand kunt blokkeren.

Dit bericht valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven