Steeds meer juridische vacatures, advocatenkantoren minder in trek

Het aantal juridische vacatures blijft maar stijgen. Nu zijn er al ruim 17 procent meer dan voor de pandemie. Met name advocatenkantoren kampen met tekorten.

Delen:

Steeds meer juridische vacatures, advocatenkantoren minder in trek - Mr. online
Beeld: Gerd Altmann/Pixabay

In het tweede kwartaal van 2021 liep het aantal vacatures voor juridische professionals op naar 3.103, een stijging van bijna 24 procent ten opzichte van een kwartaal eerder. Eind 2019, vlak vóór de uitbraak van de coronacrisis, lag het aantal juridische vacatures op 2.651. Ook de markt voor zelfstandig advocaten is weer booming.

Joyce Toeset
Joyce Toeset

Joyce Toeset, manager legal division bij recruitmentorganisatie Robert Walters: “De wereld wordt meer juridisch. Met name het bedrijfsleven kende een enorme groei in de vraag naar commerciële juristen in het algemeen en corporate governance- en privacyspecialisten in het bijzonder. Daar komt het gunstige Nederlandse vestigingsklimaat nog eens overheen. Een van de eerste rollen die je als nieuwe organisatie of scale-up nodig hebt, is toch weer een jurist.”

Er wordt een vergelijking gemaakt tussen voor de pandemie en nu deze op een eind lijkt te lopen. Ziet u enige causaliteit tussen pandemie en vacaturegroei?
“Deze vacaturegroei was er ook zonder deze pandemie geweest. Het lijkt nu om een inhaalslag te gaan om de acute stop van enkele maanden in 2020 op te vangen, in combinatie met de normale groei in 2021.”

Zijn er ook sectoren waar minder vraag is naar juristen?
“Ik zie dat niet. Het notariaat, de advocatuur, het bedrijfsleven, de overheid en wetenschappelijke en semipublieke instellingen, vanuit alle sectoren is er nu veel vraag.”

U constateert dat advocatenkantoren minder in trek zijn bij juristen. Hoe komt dat?
“Ik zie voornamelijk dat er veel uitstroom is op medewerkersniveau vanuit naar de advocatuur naar het bedrijfsleven. Enerzijds hecht deze generatie aan een goede work-life balance die binnen het bedrijfsleven gangbaarder is, anderzijds ervaren advocaten dat zij (te) laat in een proces worden betrokken, vaak als een kwestie al uit de hand is gelopen. Het gevoel heerst dat als Inhouse Counsel er meer ‘positief werk’ ligt. Daarnaast hoor ik dat het breder adviseren, een sparringpartner zijn voor board en business, een reden is om de advocatuur te verlaten.”

Hoe kunnen advocatenkantoren aantrekkelijker worden voor juristen?
“Door te luisteren naar de jonge generatie advocaten. Laat hen meedenken en meepraten met de partners. Niet alleen voor de vorm en door middel van enquêtes. Investeer echt in flexibel werken en het creëren van teamgevoel. Daarnaast blijven onderwerpen zoals diversiteit en work-life balance ook belangrijk. Laat als kantoor merken dat het beroep er toe doet en dat je als individu ook wordt gezien.”

Gaat dat lukken?
“Uiteraard, deze generatie vraagt erom. Misschien vergt het wat tijd, maar als je ziet hoeveel meer flexibel en divers de advocatenkantoren zijn geworden de afgelopen vijf jaar, dan komt het vast goed. We moeten niet vergeten dat er al heel veel vooruitgang is geboekt, de huidige uitstroom zorgt er ongetwijfeld voor dat deze moderniseringsslag sneller gaat.”

De juristen die niet kiezen voor een advocatenkantoor, waar komen die wel terecht?
“Een rechtenstudie blijft een goede, brede basisopleiding. Er zijn zo veel mogelijkheden en functies. Denk bijvoorbeeld aan compliance afdelingen binnen banken, scale-ups, het commercieel bedrijfsleven, de rechtsbijstandsverzekeraars, de overheid, wetenschap, NGO’s, de trust. Als je commercieel bent ingesteld is een carrière als legal headhunter natuurlijk het mooiste beroep.”

Wat maakt deze bedrijven zo aantrekkelijk?
“Op dit moment merken we dat scale-ups, fintech en de duurzaamheidssector en aanverwanten erg aantrekkelijk zijn. De huidige generatie legal professionals is heel bewust bezig met het verschil maken, iets willen toevoegen, de wereld slimmer, sneller en milieuvriendelijker maken. Tegelijkertijd biedt dit soort bedrijven precies dat waar mid-level juristen behoefte aan hebben, zoals die goede balans tussen privé en werk, strategische ontwikkeling en meepraten met de directie.”

Worden er wel voldoende juristen opgeleid?
“Ik heb niet het idee dat daar de krapte ontstaat. Het is de snelle toenemende vraag naar juridische kennis vanuit allerhande sectoren, die nu zorgt voor disbalans. Maar stel mij deze vraag over vijf jaar nog eens, ik ben zelf ook nieuwsgierig naar de ontwikkelingen binnen de juridische sector.”

Meer weten over deze organisatie(s)?

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven