Stemrecht! Wat moet je weten voor de aankomende verkiezingen?

Delen:

foto: Depositphotos

Instagram stories van je politiek betrokken vrienden, campagneposters op het station en televisiedebatten met kopstukken binnen de Nederlandse politiek. De stempassen zijn binnen en binnenkort mogen we weer stemmen. Dit keer voor de Provinciale Staten en de waterschappen. Als rechtenstudent heb je natuurlijk al het een en ander geleerd over onze democratische rechtsstaat, maar als opfrissing: waar stem je nou eigenlijk op en wat voor invloed heeft het op de wet- en regelgeving?

In 2013 is er een wetsvoorstel aangenomen voor gecombineerde verkiezingen (Wet aanpassing waterschapsverkiezingen) en sinds maart 2015 worden de waterschapsverkiezingen en de verkiezingen voor de Provinciale Staten op dezelfde dag gehouden, met de hoop het opkomstpercentage van beide op te krikken.

Het waterschap

Om te beginnen het lelijke eendje van de komende verkiezingen: het waterschap. Simpelweg niet zo spannend als de Provinciale Staten maar zeker wel van groot belang als je van droge voeten en schoon water houdt. Een waterschap is een overheidsorganisatie dat zich bezighoudt met – je raadt het niet – water. Zuiveren, controleren, reguleren, beheren (van bijvoorbeeld dijken, wel even fijn dat iemand zich daar mee bezighoudt). De waterschappen heffen dan ook vier verschillende belastingen (watersysteem, zuivering/verontreiniging- en wegenheffing) om hun taken te kunnen vervullen. Met jouw stem kan je sturing brengen in de tarieven en daarmee ook de kwijtschelding.

Mis je je favoriete partij bij de waterschappen? Maak je geen zorgen; er zijn partijen die niet meedoen met de waterschapsverkiezingen, maar besluiten een onafhankelijke waterschapspartij te ondersteunen.

Provinciale Staten

Nu je je hebt ingelezen over de waterschappen, kunnen we verder: de provincie. Elke provincie heeft haar eigen vertegenwoordigend orgaan, genaamd de Provinciale Staten. Dit zijn de volksvertegenwoordigers van de provincie en zij stellen het beleid van dit orgaan vast. De vertegenwoordigers worden Statenleden genoemd. Zij benoemen het college van Gedeputeerde Staten en controleren de uitvoering van het beleid.

Een belangrijke taak van de Provinciale Staten, dat niet direct in verband staat met haar primaire taak, is het kiezen van de leden van de Eerste Kamer. Deze getrapte verkiezingen worden gehouden in mei van dit jaar. De Eerste Kamer, ook wel de Senaat genoemd, heeft het laatste woord bij het aannemen van wetten. De Senaat mag zelf geen wetten wijzigen, maar als een wet nog niet van kracht is, mag de Senaat deze wel verbeteren of aanvullen door middel van een novelle.

Als het zittende kabinet in de Eerste Kamer geen meerderheid heeft, kan het moeilijker worden om wetten aangenomen te krijgen. Je stem heeft dus invloed op de kwaliteit en uitvoerbaarheid van de wetgeving!

Partijprogramma en stemhulp

Hulp nodig bij het kiezen? Als je wil weten waar een partij voor staat kun je het beste het partijprogramma lezen (bijvoorbeeld via hun website). Als extra hulpmiddel kun je, om erachter te komen wat het beste bij je past, bijvoorbeeld een stemhulp gebruiken zoals waterschappen.mijnstem.nl en stemwijzer.nl. Vergeet niet ook aandacht te besteden aan de onderbouwing die partijen geven voor of tegen een bepaald standpunt.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven