Succesvol ‘Mediation in Strafzaken’ bedreigd

Delen:

In meer dan tachtig procent van de gevallen is mediation in strafzaken succesvol. Dat betekent dat verdachten en slachtoffers met elkaar de dialoog zijn aangegaan, meestal de confrontatie hebben aangedurfd en afspraken over schade en herstel hebben gemaakt. Dit is te lezen in de nieuwe editie van het infoblad Mediation in Strafzaken. Bij een mediationtraject gaan slachtoffers en verdachten onder begeleiding van een mediator met elkaar in gesprek.

Voortbestaan

Landelijk coördinator Mediation in Strafzaken Judith Uitermark is wel bezorgd over het voortbestaan van het project waarvan de financiering eindigt op 31 december. “De tijd is gekomen dat mediation in strafzaken een vaste plaats in het strafrechtarsenaal krijgt nu er een wettelijke basis ligt en een succesvolle praktijk bestaat,” schrijft Uitermark, “Het is nauwelijks voorstelbaar dat de praktijk zal stoppen. Wij rekenen erop dat de politiek Mediation in Strafzaken ook in 2018 zal voorzien van financiering.”

Regeerakkoord

Het regeerakkoord biedt daartoe volgens Uitermark ook handvatten. Ze verwijst naar de passage “dat als onderdeel van de innovatieagenda ook wordt bezien of herstelrecht een prominentere rol kan krijgen en zeker in jeugdzaken”. Voorlopig biedt de begroting van het ministerie van Justitie en Veiligheid op dit punt echter onvoldoende houvast.

Doorverwezen

Van januari tot en met september kwamen 479 strafzaken in aanmerking voor mediation. Daarvan zijn er 326 doorverwezen naar een mediator. Uiteindelijk slaagden 265 zaken, een percentage van 81,2 procent.

Onzekerheid

Mediation in Strafzaken verkeert al geruime tijd in onzekerheid. In oktober vorig jaar draaide het ministerie de geldkraan dicht van het project dat toen in zes arrondissementen liep. Mede op initiatief van toenmalig PvdA-Tweede Kamerlid Jeroen Recourt kwam er later alsnog genoeg geld vrij, waardoor de werkwijze landelijk uitgerold kon worden naar alle rechtbanken. Ook de gerechtshoven doen mee.

Verschillende politieke partijen hebben de minister van Justitie en Veiligheid nu gevraagd hoe het project kan worden voortgezet.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven