Tessa de Mos over toga en yoga

Mr. van de week is Tessa de Mos, advocaat bij Weebers Vastgoed Advocaten in Eindhoven. Onlangs behaalde zij een diploma als yogadocent.

Delen:

Mrvdw Tessa de Mos

Uw toga hangt u niet aan de wilgen. Waar haalt u de tijd vandaan naast uw ongetwijfeld veeleisende baan?
“Ik heb gelukkig een partner die flexibel is en mij ondersteunt. Daarnaast was het heel goed plannen en af en toe dingen laten. De weekenden was ik volop bezig met de opleiding. Het is nu dan ook weer even wennen dat ik de weekenden meer vrije tijd heb, maar wel erg fijn om meer tijd met mijn gezin door te brengen.”

Wanneer besloot u niet alleen yoga te willen beoefenen, maar ook overbrengen aan anderen?
“Bij de start van de opleiding was het niet mijn intentie de opleiding te volgen zodat ik yogales kon gaan geven. Ik beoefende al jaren yoga en ik wilde graag meer verdieping, zodat ik deze opleiding ben gaan volgen. Gedurende het tweede gedeelte tijdens de opleiding (dit voorjaar) kreeg ik de stage-opdracht om restorative yogales te gaan geven, een yin yogales en een hatha yogales met een onderwerp. Pas na het geven van deze lessen kwam ik erachter dat ik het heel leuk vind om yogales te geven. Vanaf september aanstaande ga ik hiermee verder aan de slag. Dan begint het pas.”

Yoga en de wereld van het recht zijn ogenschijnlijk twee gescheiden werelden. Zijn er overeenkomsten?
“Goede vraag en ontzettend lastig om te beantwoorden. Tijdens mijn rechtenstudie heb ik het vak rechtsfilosofie gevolgd en tijdens de yogaopleiding kwam ik in aanraking met yogafilosofie. Yogafilosofie was een flink onderdeel van de opleiding. Een overeenkomst die bij mij opkomt is dat uit de yogafilosofie onder meer leefregels (‘the do’s and don’ts’) volgen en dit relateert uiteraard aan wetgeving.”

De advocatuur staat bekend als een gejaagde beroepsgroep. Zouden meer raadsvrouwen en -mannen aan yoga moeten doen?
“Ik kan het iedereen aanraden om kennis te maken met yoga. Yoga is veel meer dan het beoefenen van yogahoudingen. Denk ook bijvoorbeeld aan het beoefenen van ademhalingstechnieken, bezig zijn met de yogafilosofie (ook in je dagelijks leven) en meditatie. Aan de slag gaan met het beoefenen van de yogahoudingen is voor de meeste wel de eerste kennismaking met yoga. Probeer het en ervaar welke yogastijl bij jou past op dat moment. Er is zoveel om te ontdekken in yoga.”

Wat is uw favoriete oefening?
“Dat hangt bij mij af van het seizoen, hoe ik mij voel en wat mijn lichaam aangeeft. Maar op dit moment is dat zeker de zonnegroet. De houdingen maken mijn lichaam los. Mijn lichaam wordt wakker, energie stroomt door mijn lichaam en werkt ook voor mij ontspannend.”

Wat is het hoogtepunt in uw juridische carrière?
“Ik heb niet zozeer een hoogtepunt. Zolang ik met goede zin mijn werk nog uitvoer, er voldoende energie van krijg en waardering zie ik het elke keer als een hoogtepunt.”

Wie of wat is in uw juridisch bestaan uw bron van inspiratie?
“Misschien ben ik hier te nuchter voor, maar ik heb niet een wie of wat als inspiratie. De inspiratie komt echt vanuit mijzelf. Ik weet niet beter dan dat ik advocaat wilde worden. Ik roep dit al mijn gehele leven.”

Welke beroemdheid kan volgens u wel een yogalesje gebruiken?
“Mark Rutte kan volgens mij op dit moment wel een yogales gebruiken.”

Als u het voor het zeggen had…
“Dan zou ik yogales introduceren op de basisschool. Kinderyoga is zo leuk en heeft ook voordelen. Kinderyoga is namelijk een informele manier om de concentratie van kinderen te stimuleren, brengt lichaam en geest tot rust en kan het zelfvertrouwen van kinderen vergroten. Natuurlijk zijn er nog meer voordelen maar het geeft veel plezier, zeker als je het tezamen met je kind(eren) doet.”

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven