Tien nieuwe presidenten voorgedragen, zeven zijn vrouw

Er zijn tien nieuwe presidenten voorgedragen voor de rechtbanken en de gerechtshoven. Van deze tien zijn er zeven vrouw. Zij hadden allen al een bestuursfunctie binnen de Rechtspraak.

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email

Bij het hof Arnhem-Leeuwarden start Jonneke Oosting op 1 september als president. Zij is sinds december 2020 waarnemend president bij dit hof en maakte sinds 2016 deel uit van het bestuur. Bij het hof Den Bosch begint Gerard Tangenberg twee maanden later als president. Het Amsterdamse hof krijgt Eveline de Greeve per 1 januari 2022 als president.

Rechtbanken

Jasper van den Beld wordt per 1 oktober president bij de rechtbank Zeeland-West-Brabant. Op dezelfde datum start Rémy van Leest als voorzitter van het gerechtsbestuur van de rechtbank Gelderland, waar hij sinds 2019 bestuurder is.

Martina Bijker-Veen treedt per 1 januari 2022 aan als president van de rechtbank Limburg, waar zij Peter Pulles opvolgt. Patricia Messer-Dinnissen, op dit moment president van de rechtbank Oost-Brabant, wordt vanaf die datum voorzitter van het bestuur van de rechtbank Midden-Nederland. Daar volgt zij Julia Mendlik op, die dan president wordt van de Rotterdamse rechtbank. Zij zal de rol overnemen van Robine de Lange-Tegelaar, van wie de wettelijke termijn na negen jaar afloopt. De Lange-Tegelaar wordt dan rechtbankpresident in Den Haag.

Bij de rechtbank Oost-Brabant wordt Saskia Sicking per 1 januari gerechtspresident. Zij is nu rechter bij de rechtbank Noord-Holland en afdelingshoofd strategie bij de Raad voor de rechtspraak.

Herziening Gerechtelijke Kaart

De benoemingen zijn onder voorbehoud van de formele goedkeuring door de koning. Dat er nu tien presidenten tegelijkertijd worden voorgedragen is het gevolg van de Herziening Gerechtelijke Kaart op 1 januari 2013. Op grond van die wet is het aantal arrondissementen teruggebracht van negentien naar tien, en het aantal ressorten van vijf naar vier. Alle bestuurders van de rechtbanken, de hoven en de Centrale Raad van beroep en het College van Beroep voor het bedrijfsleven werden voor zes jaar benoemd, met een eenmalige herbenoemingsmogelijkheid van drie jaar. Enkele bestuurders van het eerste uur zitten nog op de eerste plek. De meeste van deze bestuurdersstoelen komen vrij op 1 januari.

 

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Over Mr.

Mr. is hét platform voor juristen. Mr. bericht over actuele zaken in de juridische wereld en belicht en becommentarieert deze vanuit een onafhankelijke positie. Mr. richt zich op alle in Nederland actieve juristen en WO-rechtenstudenten..

Volg MR. op social media

Service menu

Contactgegevens

Uitgeverij Mr. bv
Paul Krugerkade 45
2021 BN Haarlem
Uitgever: Charley Beerman
E-mail: beerman@mr-magazine.nl

Scroll naar top