Meer dan 1.100 rechters en officieren namen deel aan de enquête die de Nederlandse Vereniging voor Rechtspraak (NVvR) uitvoerde onder haar achterban.
In de enquête vroeg de vakbond de leden van de rechterlijke macht naar hun loopbaanverwachtingen. Hoewel een groot deel van de respondenten aangeeft hun hele werkzame leven bij de rechterlijke macht te willen blijven werken, is volgens de NVvR “een verontrustend aantal magistraten daar veel minder zeker van”.
Stoppen
Meer dan negen procent van de leden geeft aan plannen te hebben om binnen vijf jaar de rechterlijke macht te verlaten, twijfelaars hierbij niet meegerekend. Omgerekend naar de totale rechterlijke macht gaat dit om circa 75 officieren en 250 rechters die voortijdig zullen stoppen met hun werk. Dit is bovenop het aantal dat met pensioen gaat.
NVvR-voorzitter Marc Fierstra doet naar aanleiding hiervan een dringende oproep aan parketten en gerechten om meer te investeren in goed werkgeverschap: “We kunnen het ons simpelweg niet veroorloven deze mensen te verliezen. Breng de werkdruk écht omlaag, waardeer de extra inzet ook financieel, en zorg voor meer ruimte in de roosters, waardoor deze mensen voor ons beroep behouden kunnen blijven.”
Trends
Uit de enquête blijkt dat maatschappelijke trends op het gebied van werk en loopbaan ook terug te zien zijn bij de rechterlijke macht: een leven lang bij één organisatie werken is niet langer de norm. Fierstra vindt dat op zich niet gek en ook niet onwenselijk: “Het is goed voor mensen om nieuwe uitdagingen in hun carrière aan te gaan, zeker voor jongere collega’s. Het kan echter voor de organisatie een ramp zijn als er onvoldoende vervangers klaarstaan. Waar we er vroeger fluitend vanuit konden gaan dat jarenlange investeringen in opleiding en begeleiding een leven lang zouden renderen, zien we nu dat dit beeld aan het kantelen is. Dat betekent dat we nog meer mensen moeten aannemen, waardoor er nog meer begeleiding en opleiding nodig is, en er daardoor nog meer druk op de organisatie zal komen. Dat zal ook leiden tot meer werkdruk voor rechters en officieren.”
Werkdruk
Veel rechters en officieren geven al langer aan dat werkdruk voor hen een zeer negatieve factor is, maar de NVvR ziet hierin ook een kans. Fierstra: “We hebben een brede coalitie binnen en buiten de rechterlijke macht van organisaties die vinden dat onze werkdruk omlaag moet. Zelfs in de kabinetsplannen is het verlagen van werkdruk een doel op zich.”
De onnodige uitstroom is volgens de voorzitter te voorkomen: “Als de werkorganisaties erin slagen de werkdruk écht aan te pakken, zullen hopelijk meer collega’s in de toekomst dit mooie werk willen blijven doen.”