Tilburgse studenten klaargestoomd voor ‘the future’

“Inspirerend, divers en verhelderend”. Zo omschreef een van de deelnemende studenten het jaarlijkse carrière-evenement Fit for the Future georganiseerd door Tilburg Law School in samenwerking met de juridische faculteitsvereniging van Tilburg, Magister JFT en TLS Student Career Services. Hét carrière-evenement van het jaar.

Delen:

Het project team van Fit fort he Future: (v.l.n.r.) Daan Zebel, master student ondernemingsrecht, Gaby Stevens-Walraven (Career Service Officer), Sophie Oostdijk (Career Service Officer), Bart Moosdijk (Beleidsmedewerker), Demi Schaap (student Bestuurskunde en student assistent CSO), Florine Linnenbank (student Rechtsgeleerdheid en vertegenwoordiger Magister JFT)

Tijdens Fit for the Future kunnen studenten inspiratiesessies en workshops volgen en aansluiten bij interessante sprekers. Er is een bomvol programma met voor elk wat wils, studenten kiezen zelf waarbij ze aansluiten. Je leert hoe je jezelf goed kunt voorbereiden op je toekomstige loopbaan en gaat aan de slag met je persoonlijke ontwikkeling. Het event is er voor alle studenten van TLS. Dus of je nu eerstejaars-, of masterstudent bent en welke studie je ook volgt: hier wil je als Tilburgse rechtenstudent bij zijn. 

Dit jaar vond Fit for the Future plaats op woensdagmiddag 22 juni. Het evenement werd afgetrapt met een openingsspeech van bestuurssecretaris van Tilburg Law School, Bob van Soolingen. Hij inspireerde studenten met zijn speech en raadde studenten aan om alle kansen die ze toegereikt krijgen aan te grijpen, omdat het onmogelijk is om je eigen carrière te voorspellen en elke tussenstap die je zet hieraan bij kan dragen. Na zijn openingsspeech kregen studenten de kans om aan hem, Gaby Walraven en Florine Linnenbank vragen te stellen, bijvoorbeeld wat zij zelf hebben gedaan aan arbeidsmarktvoorbereiding. Door vanuit drie verschillende perspectieven verhalen te horen, kregen je als student een goed inzicht in de verschillende vormen van arbeidsmarktvoorbereiding en loopbaankansen. Vanuit Florine kwam goed het studentenperspectief naar voren, als bestuurslid van de studievereniging Magister JFT. Zij adviseerde studenten bijvoorbeeld evenementen zoals Fit for the Future bij te wonen om in contact te komen met toekomstige werkgevers of werkgebieden. Aanvullend gaf Gaby als loopbaanbegeleider het advies aan de zaal om als student jezelf eens te verdiepen in alle mogelijkheden die geboden worden door de universiteit en Student Career Service om jezelf voor te bereiden op de arbeidsmarkt. 

Na de opening konden de workshoprondes gaan beginnen! Deelnemers hebben op voorhand zichzelf kunnen inschrijven op workshops die hen interessant leken. Aangezien veel verschillende opleidingen binnen Tilburg Law school vallen, was er een groot aanbod aan diverse workshops en organisaties. Zo kwam de Gemeente Tilburg langs voor de bestuurskundige student, EU Ambassadors TiU voor de Global law-student en het Ministerie van Defensie voor de Nederlands rechtenstudent. 

Kledingadvies

Afsluitend na de drie workshoprondes hebben studenten de kans gehad om de inspiratie markt te bezoeken. Deze markt gaf de mogelijkheid aan studenten om in contact te komen met verschillende organisaties, zoals OM, de rechtswinkel, en de EU Ambassadeurs. Daarnaast hebben studenten professionele LinkedIn-foto’s kunnen laten maken en professionele kledingadvies kunnen krijgen, zodat het doel van fit for the Future werd bereikt: studenten helemaal klaar stomen om de arbeidsmarkt te betreden.

Julie Grings

Student Julie Grings, 19 jaar oud en tweedejaars student van de bachelor Rechtsgeleerdheid: “Zelf heb ik in de eerste workshopronde de Intellectual Property Rights Quiz van Dirkzwager bijgewoond. Gedurende deze workshop kregen we eerst korte uitleg over welke soorten intellectuele eigendomsrechten er bestaan en wat deze inhouden. Daarna moesten we in verschillende casussen proberen te beoordelen of er wel of geen intellectueel eigendomsrecht was geschonden en zo ja, welke. Deze workshop werd gegeven in het Engels en er was veel interesse vanuit de studenten; er werden goede vragen gesteld en goede antwoorden gegeven. 

De tweede inspiratiesessie die ik heb bijgewoond werd gegeven door Jos Smits van De Rechtspraak en betrof de aanwezigheid en afwezigheid van Legal Technology binnen de rechtspraak. We hebben veel informatie gehad over hoe bijvoorbeeld het schrijven van vonnissen en het behandelen van bewijsmiddelen tegenwoordig nog heel veel handmatig en via fysieke papieren gebeurt, terwijl we er veel meer bij gebaat zouden zijn als dit meer geautomatiseerd zou worden. Het was heel interessant om zijn ervaringen en argumenten te horen en om te beseffen dat het huidige systeem misschien toch inderdaad (te) verouderd is voor het tijdperk waarin wij leven. De workshop die ik in de derde workshop ronde heb gevolgd, sloot hier verrassend goed op aan. In deze workshop heeft Mannearts Appels meer inzicht gegeven over de visie van toegepaste psychologie binnen de rechtspraak. En werd het vraagstuk ‘wat hebben recht en psychologie met elkaar te maken’ behandeld.”

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven