Toelatingseisen nieuwe rechteropleiding te streng

Delen:

Dat de nieuwe opleiding tot rechter alleen wordt opengesteld voor kandidaten met minstens twee jaar ervaring buiten de rechtspraak, valt bepaald niet toe te juichen. Dat schrijft raio Hans van Ommeren, namens de sectie Raio’s van Ledenraad van de Nederlandse Vereniging voor Rechtspraak, in het laatst verschenen Nederlands Juristenblad.

Op 1 januari 2013 wordt gestart met een nieuw opleidingsstelsel voor rechters. Daar wordt nu hard aan gewerkt door SSR in opdracht van de Raad voor de rechtspraak.

Volgens Van Ommeren moeten de toelatingseisen niet zo streng zijn dat interne en andere geschikte kandidaten anders dan vanuit de advocatuur buiten de deur worden gehouden. Hij sluit zijn opiniestuk af met: “Talent moet ook de kans krijgen zich binnen de rechtspraak te ontplooien.”

Margreet Ahsmann, hoogleraar rechtspleging aan de Universiteit Leiden en senior rechter bij de rechtbank Den Haag, waarschuwde al eerder voor het op deze manier mislopen van toptalent.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven