(Toga)kunst op maat

Delen:

De Haagse beeldend kunstenaar Nancy van Dam maakt togakunst: kunst met togadragers in de hoofdrol. Haar schilderijen, tekeningen en zeefdrukken zijn erg geschikt als (relatie)geschenk of voor kantoorinrichting. Nancy werkt ook in opdracht en kan op verrassende wijze met haar togakunst inspelen op de identiteit van de opdrachtgever.

Lees verder voor het interview of ga direct naar haar website: www.nancyvandam.nl.

Interview met beeldend kunstenaar Nancy van Dam

Wat is togakunst?

“Togakunst is kunst die ik speciaal maak voor togadragers waarin de toga tot uitdrukking komt. Het is kunst die cadeau gegeven kan worden bij een lezing, beëdiging of afscheid en origineler dan een fles wijn of een boekenbon. Mensen denken vaak dat kunst duur is, maar dat hoeft niet: voor € 85 kun je een collega al verrassen met een origineel kunstwerk zoals een zeefdruk. Titels van recent werk zijn o.a.: Het pleidooi, Togaladies, Toga aan de wilgen, Vrouwe Justitia en Leaving.”

Je hebt een groot oeuvre met je eigen werk; hoe is de togakunst ontstaan?

“Ik ben afgestudeerd aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht in de richting ‘autonome schilderkunst’ en daarvan heb ik mijn werk gemaakt. Tevens werk ik als parttime secretaresse bij de Nederlandse orde van advocaten (NOvA). In 2012 is mij gevraagd om een relatiegeschenk voor hen te maken. Meteen ging ik aan de slag en er ontstond een serie ‘vrije togaschetsen’ met Oost-Indische inkt. Al schetsend kreeg ik steeds meer ideeën die ik ben gaan uitwerken.

Voor de NOvA heb ik inmiddels twee zeefdrukken als relatiegeschenk gemaakt: de eerste met de titel Road to justice en de tweede heet Stand by me. Ze laten zien waar de advocatuur voor staat.”

Werk je ook nog aan je eigen thema’s?

“Jazeker; dat gaat altijd door. Ik heb nooit gebrek aan inspiratie. Onderwerpen die me fascineren zijn o.a.: metamorfose, bevrijding, dans, het mysterie van het gelaat, het innerlijk lichaam, gelaagdheid en transparantie. Naast het werken in mijn atelier, schilder ik ook ‘live’ tijdens evenementen: ik maak dan ter plekke een schilderij voor publiek, met als thema bijvoorbeeld Een wandeling door een gezicht.

Ook draag ik soms gedichten voor en maak ik poëtische presentaties met een beamer: in woord en beeld belicht ik daarin een onderwerp.”

Werk je vaak in opdracht?

“Ja, regelmatig vragen mensen mij een specifiek werk te maken, bijvoorbeeld een portret of een schilderij op maat. Het meest recente schilderij dat ik in opdracht heb gemaakt is een wandgroot doek met witte papavers en een auberginekleurige achtergrond. Het is bijzonder om een schilderij te mogen maken waar iemand dagelijks van geniet.”

Voor meer informatie:

Nancy van Dam: 06 – 170 90 750 of aha_nancy@hotmail.com

www.nancyvandam.nl

 

Dit bericht valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven