Traplopen, en andere duurzame uitdagingen bij Lexence

Delen:

Depositphotos_262438644_s-2019
foto: Depositphotos

De trap nemen in plaats van de lift, dubbelzijdig printen of de auto laten staan: de medewerkers van Lexence kunnen het komende half jaar meedoen aan allerlei challenges op duurzaam gebied.

Zeven verdiepingen omhoog valt voor de meeste mensen niet mee, merkte advocaat ondernemingsrecht Max Koene, maar met de trap naar beneden of maar een paar verdiepingen omhoog is goed te doen. Aan de ‘trap challenge’, de eerste uitdaging in de Sustainable Realexation, deden zo’n vijftig van de honderdvijftig kantoorgenoten mee.

Generatie Y

Het idee voor de wedstrijd komt van Koene; hij won er de jaarlijkse innovatiewedstrijd van Lexence mee. “Bij mijn generatie − generatie Y − leeft het onderwerp duurzaamheid heel erg. Veel handelingen doe je zonder erover na te denken, terwijl het ook anders kan. Het idee is om bewustwording te creëren. Daarnaast houden we wel van een wedstrijdje hier op kantoor. Dus dat leek me de beste manier om er iets mee te doen”, vertelt Koene op de site van Lexence.

Punten inwisselen

Koene werkte het plan verder uit samen met Arnold Mulder, manager kenniscentrum en Wilfried Brussee, manager huisvesting en facilitaire zaken. Deelnemers kunnen zich via intranet aanmelden voor wekelijkse challenges en meedoen aan testen en quizzen over het effect van hun handelen op de CO2-uitstoot. Voltooide challenges leveren punten op die kunnen worden ingewisseld voor duurzame producten zoals een powerbank op zonne-energie of een paraplu van gerecyclede PET-flessen. Ook kan ervoor worden gekozen een boom te laten planten op een locatie naar keuze. Op een scorebord op intranet is de ranglijst van deelnemers te zien. De duurzaamste drie krijgen aan het eind van het project een prijs.
De naam van de wedstrijd, Sustainable Realexation, is een knipoog naar de woorden Lexence en realisation. Inmiddels doen zo’n 85 medewerkers mee.

CO2-besparing

Na afloop van de trap challenge werd gekeken naar de CO2-besparing (ook al draait het Infinity-gebouw waar Lexence een aantal verdiepingen heeft, volledig op door windenergie opgewekte elektriciteit). Koene: “Als deze groep het hele jaar de trap in plaats van de lift zou nemen, zou de besparing gelijk staan aan de uitstoot van een gemiddelde gezinsauto die 100.000 kilometer rijdt, of van een gemiddeld gezin dat zes jaar elektriciteit gebruikt. Het verbaasde ons ook dat het zoveel was.”

Kerstdiner

De tweede challenge draaide om een week niet met de auto naar kantoor te komen, dus met het openbaar vervoer, op de fiets of te voet. Normaal komt ongeveer een derde van de medewerkers met de auto, nu liet zo’n twintig procent meer de auto staan.

De komende maanden kunnen medewerkers zich opgeven voor nieuwe challenges: onder andere een week geen vlees eten, de computer uitzetten in plaats van op standby en dubbelzijdig printen. De trap challenge wordt nog een keer herhaald. “In januari”, aldus Brussee, “dan zijn veel mensen gemotiveerd om af te vallen na het kerstdiner.” Het valt Koene op dat na de eerste week veel van de deelnemers de trap zijn blijven gebruiken. “Ik weet zeker dat sommige mensen over een jaar nog steeds vaker dan ervoor de trap nemen.”

Lees meer over:

Meer weten over deze organisatie(s)?

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven