Uitgifte nieuwe aandelen Imtech

Delen:

Technisch dienstverlener Imtech heeft 185,2 miljoen euro opgehaald middels de uitgifte van 8,3 miljoen nieuwe aandelen. Een deel van de ruim 185 miljoen euro wordt gebruikt voor de financiering van de overname van het Zweedse NEA.

Adviseurs Joint Bookrunners
(RBS en Fortis Bank Nederland/MeesPierson, thans ABN AMRO): Clifford Chance (Hans Beerlage)

Co-Lead Managers
ING, Rabobank

Adviseurs Imtech
De Brauw Blackstone Westbroek (Joost Schutte, Jan Marten van Dijk), Kempen & Co (Desireé Theyse, Jeroen Berns)

Mark Salomons, company secretary & director corporate legal affairs Imtech: “Het betreft hier een zogenoemde ‘sub-10’ emissie, waarbij net onder de 10% van het uitstaande aandelenkapitaal aan nieuwe aandelen wordt uitgegeven. De emissie werd tegelijk met de acquisitie van NEA aangekondigd; 23 juni na beurs. Verreweg het spannendste moment was het volgen van de bookbuilding gedurende de ochtend van 24 juni. Op het hoofdkantoor in Gouda was een war room voor Kempen ingericht, die continu contact hield met de bookrunners. Bewust was het boek reeds de avond ervoor opengesteld, voor inschrijving van met name Amerikaanse beleggers. Het boek vulde zich die ochtend snel, met een grote belangstelling van gerenommeerde institutionele beleggers. Tegelijkertijd werd nauwlettend het verloop van de koers in de gaten gehouden. Op het moment suprème werd de knoop doorgehakt en zowel de prijs als de toewijzing bepaald.
Bijzonder was ook dat deze emissie juist uit kracht geschiedde, waarbij Imtech in de driver’s seat zat en in zeer korte tijd – zes werkdagen – niet alleen de afspraken met de geselecteerde banken heeft kunnen maken, maar ook de gehele emissie heeft kunnen afwikkelen, daarbij overigens uiterst professioneel ondersteund door haar adviseurs. De opbrengst van de emissie is gedeeltelijk gebruikt om de acquisitie van NEA à 102 miljoen euro te financieren. Het restant van de opbrengst zal worden gebruikt om andere toekomstige acquisities en organische groei van de onderneming te financieren. De ‘oorlogskas’ bedraagt thans een kleine 300 miljoen euro.
Imtech heeft een goed geölied acquisitieteam, waarbij alle relevante disciplines zijn vertegenwoordigd. Aan het front end hiervan opereert business development, die een long list van potentiële gegadigden samenstelt en telkens bijwerkt. Daaruit wordt een short list gedistilleerd, waarbij contacten met de betreffende bedrijven worden gelegd. Doorgaans bevat deze lijst circa tien tot vijftien bedrijven. Maar it takes two to tango, en acquisitieprocessen kunnen soms wel drie jaar beslaan.
Qua adviseurs wilden we in deze transactie een gerenommeerde onafhankelijke financieel adviseur; dat is Kempen geworden. De Brauw Blackstone Westbroek is sinds jaar en dag een van de huisadvocaten van Imtech en diens voorganger Internatio-Müller, met name op corporate gebied. Zelf heb ik daar ook ooit mijn leerschool gehad, maar de samenwerking dateert al van vóór mijn komst naar het bedrijf in 1995. Jan Marten van Dijk was volledig betrokken bij het opzetten van de club deals ter zake van de lopende kredietfaciliteiten, en Joost Schutte en Filique de Ranitz zijn als specialisten bij de emissie opgetreden. Met beide adviseurs en onze interne groep mensen heeft een intensieve zeer goede samenwerking plaatsgevonden, en ook de betrokken banken hebben uitermate snel en vakkundig geacteerd. Kortom, een op alle fronten geslaagde emissie!”

Ook een deal te melden? Mail naar deals@mr-magazine.nl

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven