Ute Acker over de grensoverschrijdende praktijken van Nederlands-Duitse advocaten

Mr. van de week is Ute Acker (HELEX Advocaten & Rechtsanwälte, Rotterdam). Ze is voorzitter van de Duits-Nederlandse Advocatenvereniging (DNRV), die op 13 mei haar 25-jarig bestaan vierde.

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
KD1_7223 (003)-cedd1440

Schloss Krickenbeck in Nettetal (vlak over de grens bij Venlo) was de locatie van de festiviteiten. Was het een geslaagde viering?
Dat was het zeker. Alleen al omdat het na twee jaar pauze weer de eerste live bijeenkomst was. Wij hadden zeer boeiende sprekers voor ons congres met interessante en prikkelende lezingen. Ook de discussie met de rond 65 congresdeelnemers was enthousiast en levendig. Bovendien is de locatie fantastisch, een echt kasteel zoals uit een prentenboek. Na het diner hebben wij in de Ridderzaal met live band tot in de kleine uurtjes feest gevierd.

Thema van het lustrumsymposium was ‘Legal tech – hogesnelheidslijn of zijspoor?’ (of auf Deutsch: Überholspur oder Abstellgleis?). Hoe kwam het bestuur van de DNRV op dit onderwerp?
Voor ons ´grote´ congres, het symposium dat elke twee, drie jaar plaatsvindt, zoeken wij een breed en actueel onderwerp dat voor al onze 300 leden interessant is. Thema van ons laatste symposium, 2018 in Den Haag, was bijvoorbeeld Conflictoplossing. Legal tech is ook zo´n onderwerp dat voor iedere advocaat relevant is. Het is bovendien interessant vanuit een vergelijkend Nederlands en Duits perspectief. Het regelkader in beide landen is anders. Duitsland kent bijvoorbeeld een ´Rechtsanwaltsmonopol´, alleen advocaten mogen juridische diensten aanbieden.

En, is legal tech een hogesnelheidslijn of zijspoor?
Dit was duidelijk een titel met knipoog. Natuurlijk is legal tech geen zijspoor. Het is ‘gekomen om te blijven’ zoals een van onze sprekers zei. Wij kregen een aantal voorbeelden die duidelijk maken dat legal tech voor iedereen kan zijn, en niet alleen voor grote kantoren. Een van onze sprekers was Anne Lachmund, een arbeidsrechtsadvocate uit Berlijn die een digitale workflow heeft ingericht voor werknemers die zich tegen een opzegging willen verweren (dat is in het Duitse arbeidsrecht een gestandaardiseerd proces). Zij heeft dit samen met een IT-dienstverlener ontwikkeld en kan nu in haar eentje grote aantallen van deze procedures verwerken. Zodoende heeft zij met behulp van legal tech en goede digitale vindbaarheid voor zichzelf een uitstekend business model gecreëerd.

Wat is het belangrijkste doel van de DNRV?
Sinds 25 jaar zet de DNRV zich in voor de grensoverschrijdende Nederlands-Duitse rechtspraktijk. En deze praktijk is zeer relevant. Duitsland is immers de belangrijkste handelspartner van Nederland. Intensieve handel brengt intensieve juridische uitwisseling mee. Voor veel van onze leden is het dagelijkse kost om zich bezig te houden met deze grensoverschrijdende praktijk. De DNRV bevordert de kennisuitwisseling en ontmoeting tussen advocaten in beide landen. Wij doen dat door twee keer per jaar een seminar te organiseren. Wij kiezen daarbij voor specifieke onderwerpen en benaderen deze uit vergelijkend perspectief. Insteek is de praktijk, onze sprekers zijn over het algemeen ook advocaten die in de Duits-Nederlandse praktijk actief zijn. Recente onderwerpen waren agentuur & distributie, erfrecht en privacy.

Zijn er veel verschillen in het bedrijven van de advocatuur in Nederland en Duitsland?
Het werk als zodanig is natuurlijk hetzelfde. Wat wel opvalt, is dat er in Duitsland minder beknellende regelgeving is. Zo is het in Duitsland heel gewoon dat de advocaat gelden voor cliënten op zijn eigen kantoorrekening ontvangt. Verzekeraars keren schadevergoedingen bijvoorbeeld op deze wijze uit. Advocaten hebben helemaal geen derdengeldrekening. Ook zijn de mores in de omgang onderling en vooral in de omgang met de rechterlijke macht heel anders. Bellen met de rechter of zelfs gebeld worden door de rechter (die de zaak behandelt) gebeurt en kan zeer nuttig zijn om de zaak tot de kern te brengen.

U begon zelf uw carrière als Rechtsanwältin. Sinds ruim twintig jaar bent u tevens als advocaat in Nederland werkzaam. Was het in het begin erg wennen?
Dat was het zeker. Processtukken worden bijvoorbeeld op een andere manier opgesteld. In het begin verbaasde ik mij ook zeer over de formele omgang met de rechtbank en de rechters. Dat was ik uit Duitsland minder gewend.

Als u het voor het zeggen had, dan…
…zou ik alles eraan doen dat in Nederland de toegang tot de rechter beter gewaarborgd zou zijn.

Wat is het hoogtepunt in uw juridische carrière?
Misschien geen hoogtepunt in eigenlijke zin, maar de toelating tot de Nederlandse balie was zeker een zeer bijzonder moment.

Wie of wat is uw bron van inspiratie op juridisch gebied?
Slimme en/of onverwachte argumenten van wederpartijen dagen mij uit om er nog betere argumenten tegenover te zetten.

Welk boek las u het laatst?
De tolk van Java van Alfred Birney.

Met welke beroemdheid zou u een gevangeniscel willen delen?
Moet het een beroemdheid zijn? Graag zit ik een tijdje samen met de andere leden van ons bestuur: Arjen Westerdijk (Kienhuis Hoving), Regine Nuckel (Zöllner & Zöllner), Anton Bouwmeister (De Kempenaer) en Alexander Sanio (Heisterborg International). Dan kunnen wij alvast ons volgende congres plannen (dat kost namelijk heel veel tijd). En omdat wij samen zo’n leuk team zijn zullen we daarbij ook veel plezier beleven.

 

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Over Mr.

Mr. is hét platform voor juristen. Mr. bericht over actuele zaken in de juridische wereld en belicht en becommentarieert deze vanuit een onafhankelijke positie. Mr. richt zich op alle in Nederland actieve juristen en WO-rechtenstudenten..

Volg MR. op social media

Service menu

Contactgegevens

Uitgeverij Mr. bv
Paul Krugerkade 45
2021 BN Haarlem
Uitgever: Charley Beerman
E-mail: beerman@mr-magazine.nl

Scroll naar top