Van witwassen verdachte notaris aangehouden

Recent werd in Amsterdam een notaris aangehouden op verdenking van onder meer witwassen. Deze zou ongebruikelijke transacties structureel niet hebben gemeld.

Delen:

Depositphotos_405862476_S-e959c3ce
beeld: Depositphotos

Daarover bericht het Openbaar Ministerie. Het kantoor van de betreffende notaris werd doorzocht, alsmede zijn woning en een garagebox. Er is gericht gezocht op concrete, op verdenkingen gebaseerde transacties, zodat de vertrouwelijkheid van de overige cliëntendossiers gewaarborgd zijn gebleven. De notaris en een medewerker, die eveneens is aangehouden, worden ervan verdacht het witwassen van crimineel vermogen te hebben gefaciliteerd en te hebben meegewerkt aan verboden leningen.

Inmiddels is de notaris geschorst, valt te lezen op zijn website. De voorzitter van de Kamer voor het notariaat, de tuchtrechter, heeft een vaste waarnemer benoemd.

Witte was

In het kader van de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft) hebben notarissen de plicht onderzoek te doen naar de geldstromen van hun cliënten, waarbij ongebruikelijke transacties moeten worden aangegeven bij de Financial Intelligence Unit (FIU). Vóór de invoering van de Wwft was het informatieverkeer tussen notaris en cliënt vertrouwelijk en kon de notaris zich op zijn verschoningsrecht beroepen.

Grijze lijst

De poortwachtersrol die de notaris speelt in het financiële verkeer in Nederland staat de laatste tijd in de belangstelling, mede in het kader van ondermijning. Onlangs nog riep de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB) op om een ‘grijze lijst’ in te voeren met daarop de namen van ‘verdachte cliënten’ die niet door de screening komen bij een notaris.

Op die manier zou voorkomen moeten worden dat een dergelijke persoon zich niet simpelweg bij de eerstvolgende notaris meldt om het nog eens te proberen. Binnenkort gaat minister Franc Weerwind hierover met de NKB in gesprek – de wet moet ervoor gewijzigd.

Integriteit

De aanpak van faciliterende beroepsbeoefenaren staat hoog op de agenda van de politie en het OM. Of de notaris slaagt in het vervullen van zijn rol als poortwachter valt of staat natuurlijk met diens eigen integriteit.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven