KNB pleit voor invoering van lijst met namen van verdachte cliënten

Om notarissen hun rol van ‘poortwachter’ effectiever te laten vervullen, bepleit de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie de invoering van een vertrouwelijke, ‘grijze’ lijst met namen van personen die niet door de Wwft-screening zijn gekomen. Met zo’n lijst kunnen notarissen elkaar waarschuwen voor verdachte personen.

Delen:

Depositphotos_189207784_S-grijze lijst-93012175
beeld: Depositphotos

Notarissen zijn op grond van de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft) verplicht om nieuwe cliënten te screenen. Als zij bij deze screening verdachte zaken ontdekken, is het hen nu niet toegestaan andere notarissen te waarschuwen. De KNB zou graag zien dat dat wel mogelijk wordt, vertelt voorzitter Annerie Ploumen in een interview met NRC.

Juiste antwoorden

Het komt namelijk voor dat een potentiële cliënt die bij de ene notaris de deur wordt gewezen omdat uit zijn antwoorden verdachte zaken blijken, bij een andere notaris wél binnenkomt. Doordat hij nu het screeningsproces kent, kan hij in tweede instantie wel de juiste antwoorden geven. Frustrerend, noemt Ploumen dit. “We lopen tegen de grenzen van onze geheimhoudingsplicht aan, want we mogen die foute persoon nu bijvoorbeeld niet op een lijst zetten om collega-notarissen te waarschuwen: ‘let op, bij Pietje Puk klopt iets niet’.”

Wetswijziging

De KNB pleit er daarom voor als notariaat een eigen, vertrouwelijke grijze lijst te mogen invoeren, om elkaar te waarschuwen voor verdachte personen. Voor zo’n lijst is een wetswijziging nodig. Minister voor Rechtsbescherming Franc Weerwind heeft onlangs aangegeven dat hij daarover met het notariaat in gesprek wil gaan; de afspraak is inmiddels gemaakt.

Toetsingen momentopname

Ploumen liet in het interview ook weten het oneens te zijn met de bewering van NRC dat notarissen hun zaken niet op orde hebben. Dit was gebaseerd op een rapportage van de intercollegiale toetsingen van de KNB. Ploumen: “De toetsingen die u heeft gezien, zijn een momentopname – niet het eindresultaat. U moet het vergelijken met een foto; die weerspiegelt ook niet de hele reis. Als dit het eindresultaat was geweest, zou het voor mij volstrekt onacceptabel zijn. Wij leggen de lat hoog en dat doen we ook in die toetsingen. De realiteit is dat de Wwft over het algemeen juist goed wordt nageleefd.”

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven