Verduurzamen van je pand: de regels rondom herfinanciering van vastgoed

Delen:

Het verduurzamen van je pand wordt steeds belangrijker, niet alleen voor het milieu, maar ook voor de waarde van je vastgoed. Het verduurzamen van je pand kan op verschillende manieren, bijvoorbeeld door het plaatsen van zonnepanelen, het isoleren van de gevels of het vervangen van de CV-ketel door een warmtepomp. Het verduurzamen van je pand kan echter wel een flinke investering zijn. Daarom is het belangrijk om te weten hoe je dit kunt financieren.

Wanneer mag je een gebouw eigenlijk duurzaam noemen? De Europese Unie heeft richtlijnen opgesteld die bepalen wanneer een vastgoedportefeuille als duurzaam geldt. Deze richtlijnen zijn vastgelegd in de EU Taxonomy, een classificatiesysteem voor duurzame activiteiten van bedrijven.
Bij de beoordeling van aanvragen voor vastgoedfinancieringen speelt de duurzaamheid van het vastgoed en mogelijke klimaatrisico’s een steeds voornamere rol. Banken worden daartoe gedwongen door wet- en regelgeving. Maar vaak verbinden ze zich ook uit eigen beweging aan het terugdringen van de CO2-uitstoot van de door hen ge(her)financierde vastgoedportefeuille, in het kader van maatschappelijk verantwoord ondernemen.

verduurzaming door herfinanciering pand

Als je een pand wilt verduurzamen, zijn er verschillende mogelijkheden om de vastgoedfinanciering hiervan rond te krijgen. Je kunt bijvoorbeeld een lening afsluiten bij de bank of bij een gespecialiseerde financier. Ook zijn er verschillende subsidies beschikbaar voor het verduurzamen van je pand. Interessante optie is ook om na te gaan of je je pand kunt herfinancieren om zo kapitaal vrij te maken om je pand te verduurzamen. Als je al een vastgoedbelegging hebt en je wilt je vastgoed herfinancieren om de kosten van het verduurzamen te dekken, zijn er ook verschillende mogelijkheden. Het herfinancieren van een vastgoedbelegging houdt in dat je een nieuwe financiering afsluit om de bestaande financiering af te lossen. Dit kan bijvoorbeeld interessant zijn als je de rente wilt verlagen of als je extra geld nodig hebt voor de verduurzaming van je pand.

kosten verduurzaming berekenen

De investering in het verduurzamen van je pand kan een flinke kostenpost zijn. Je kunt hierbij denken aan kosten voor bijvoorbeeld zonnepanelen, isolatie of een warmtepomp. Het is belangrijk om goed te onderzoeken welke investeringen het meest effectief zijn voor jouw pand en wat hiervan de kosten zijn. Wil je geld lenen voor het verduurzamen van een pand? Dan is het fijn als je vooraf kunt berekenen wat de lasten ervan zijn. Hiervoor kun je gebruikmaken van de online rekentool.

besparing

Naast kosten zijn er ook besparingen te realiseren door het verduurzamen van je pand. Zo kun je bijvoorbeeld besparen op energiekosten en onderhoudskosten. Het is belangrijk om deze besparingen mee te nemen in de berekening van de totale kosten van het verduurzamen van je pand. Het is belangrijk om goed te onderzoeken welke investeringen het meest effectief zijn voor jouw pand en welke kosten hieraan verbonden zijn. Daarnaast is het belangrijk om te kijken naar welke leensom haalbaar is. Dat kun je eenvoudig achterhalen door een quickscan in te vullen. Met een paar muisklikken hoor je binnen 2 werkdagen welke leensom haalbaar is.Dit bericht valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Ministerie van Justitie en Veiligheid zoekt een

Scroll naar boven