Wat is VCA? De afkorting VCA staat voor Veiligheid, Gezondheid en Milieu (VGM) Checklist Aannemers. VCA is gericht op het verbeteren van veiligheid, gezondheid en milieubewustzijn op de werkplek. Heb je het VCA certificaat behaald dan toon je aan dat je de juiste kennis en vaardigheden hebt om veiligheidsrisico’s te herkennen en te beheersen.
Een VCA certificaat is een veelgebruikte certificering in Nederland die bedrijven helpt om hun veiligheidsprocedures te verbeteren. Dit certificaat is van cruciaal belang in sectoren zoals de bouw en industrie, waar de risico’s op arbeidsongevallen groot zijn. Het verkrijgen en behouden van een VCA certificaat vereist dat bedrijven en hun medewerkers voldoen aan strenge veiligheidsnormen en procedures, wat op zijn beurt een directe invloed heeft op de vermindering van arbeidsongevallen. Juridisch gezien kan een VCA certificaat ook een rol spelen.
Preventieve, Maatregelen en Verantwoordelijkheid
In de juridische context speelt het VCA certificaat een belangrijke rol bij het aantonen van de naleving van wettelijke veiligheidsverplichtingen. Volgens de Arbowet (Arbeidsomstandighedenwet) zijn werkgevers verplicht om te zorgen voor een veilige en gezonde werkomgeving. Om een VCA certificering te verkrijgen, moeten alle medewerkers, dus ook de toekomstige, een VCA cursus succesvol afgerond hebben. Met het behaalde VCA certificaat laat je als bedrijf zien dat je de juiste maatregelen hebt genomen om veilig en gezond werken op de werkvloer te bevorderen.
Als je een VCA certificaat wilt behalen moet je VGM-beheerssysteem voldoen aan de eisen die VCA hieraan stelt. VCA kijkt onder andere naar:
- Risicobeheer
- Opleiding, voorlichting en instructie
- VGM-bewustzijn
- Voorbereiding op noodsituaties
- VGM-inspecties
- Bedrijfsgezondheidszorg
- Aanschaf en keuring van materialen, arbeidsmiddelen en persoonlijke beschermingsmiddelen
- Melding, registratie en onderzoek van VGM-incidenten
Door te voldoen aan deze eisen, ben je als bedrijf beter in staat om het aantal arbeidsongevallen te verminderen. Minder ongevallen kan leiden tot minder juridische claims en aansprakelijkheidskwesties. Dit zorgt ervoor dat de juridische last en kosten voor bedrijven en personen lager kunnen blijven.
Als zich toch een arbeidsongeval voordoet, kan een VCA certificaat van invloed zijn op de juridische uitkomst. Bij een onderzoek naar een arbeidsongeval wordt gekeken naar de veiligheidsmaatregelen die zijn genomen. Een VCA gecertificeerd bedrijf kan aantonen dat het zich aan erkende veiligheidsnormen houdt. Dit kan in rechtszaken een invloedrijke rol spelen want het bedrijf toont aan dat het zijn plicht tot zorgvuldigheid serieus heeft genomen.
Verzekeringen en Aansprakelijkheid
Voor de risicobeoordeling bij het bepalen van de verzekeringspremies, kan het hebben van een VCA certificaat van invloed zijn. Dit kan leiden tot lagere premies omdat het risico op arbeidsongevallen kleiner is. Het hebben van een VCA certificaat kan ook van invloed zijn op het afhandelen van claims. Je kunt immers aantonen dat je je houdt aan de geldende veiligheidsregels.
Maar ook meer opdrachtgevers verlangen dat je als aannemer en onderaannemer een VCA certificaat hebt. Zo laat je zien dat je er alles aan doet om risico’s te minimaliseren en het geeft je meer zekerheid. Ben je als bedrijf VCA gecertificeerd dan biedt dit ook bij aanbestedingen voordelen op ten opzichte van je concurrenten die misschien niet VCA gecertificeerd zijn.
Conclusie
Met een VCA certificaat toon je aan dat je de veiligheidsregels serieus neemt. Je doet er alles aan om arbeidsongevallen te verminderen. Het certificaat kan ook van invloed zijn op juridische en financiële gevolgen van arbeidsongevallen.
Bovendien laat je als bedrijf zien dat er bij jou veilig gewerkt wordt, wat ervoor zorgt dat je aantrekkelijker wordt voor nieuwe werknemers, omdat je laat zien dat je hun veiligheid en welzijn belangrijk vindt.