Verschil in wet- en regelgeving tussen Nederland en België

Waar we in Nederland de grondwet kennen, kennen we bij onze zuiderburen vrijwel dezelfde wet- en regelgeving. Toch zien we dat hier in de praktijk toch enkele verschillen zijn, die belangrijk zijn om te bespreken. Mede omdat er wat verschillen zijn en vooral ook de mensen in het zuiden van Nederland regelmatig te maken hebben met de Belgische wetgeving, is het goed om een paar basisdingen te bespreken. In dit artikel zullen we daarom niet alleen dieper ingaan op de overeenkomsten, maar vooral ook de verschillen tussen beide landen, om een beter begrip te krijgen van de juridische aspecten die van invloed zijn op belangrijke kwesties.

Delen:

Hoe zit het met de grondwet?

In zowel België als Nederland hebben burgers bepaalde grondwettelijke rechten die hen beschermen tegen onrechtvaardige behandelingen. Het recht op vrijheid van meningsuiting, het recht op privacy en het recht op gelijke behandeling zijn enkele van deze belangrijke rechten die in beide landen worden erkend en dus ook belangrijk zijn. Sterker nog, het is een recht waar we ons ontzettend lang hard voor hebben gemaakt. Deze rechten vormen de basis voor een democratische samenleving en worden beschermd door de grondwet. Zo ben je dus niet alleen in bijvoorbeeld Tilburg, maar ook een grote stad als Brugge verzekerd van het recht om bepaalde zaken te mogen uitdragen, mits ze niet in strijd zijn met de grondwet uiteraard.

Vrijheid van Meningsuiting

De vrijheid van meningsuiting is een belangrijk recht waarin zowel België als Nederland veel waarde hechten. Dit recht stelt je in staat om je mening te uiten zonder angst voor vervolging of censuur. Hoewel de vrijheid van meningsuiting in beide landen wordt erkend, kunnen er wel wat nuanceverschillen zijn in de interpretatie en toepassing ervan. Belangrijk om te onthouden is wel dat dit geen vrijbrief is tot het uiten van bepaalde racistische meningen. Houd er dus wel rekening mee dat je een  hoop mag zeggen, maar er ook hier een bepaalde grens wordt getrokken. Belangrijk is dat je ook te allen tijde vermeld ‘ik vind’, zodat je het bij jezelf houdt en het ook wordt gezien als een mening.

Minimumloon en Werkuren

In Nederland is er een wettelijk minimumloon vastgesteld, terwijl België geen specifiek minimumloon heeft. Werknemers in Nederland hebben ook recht op een wettelijk vastgesteld aantal vakantiedagen, terwijl dit in België over het algemeen wordt bepaald door collectieve arbeidsovereenkomsten. Wat betreft werkuren zijn er ook verschillen tussen de twee landen. Nederland kent bijvoorbeeld de 40-urige werkweek, terwijl de standaard werkweek in België meestal 38 uur bedraagt. Zo kan het dus zijn dat er in verschillende winkels Brugge compleet andere regels gelden dan in winkels van dezelfde keten in Nederland.

BTW en andere belastingen

Een ander belangrijk punt waarop de twee landen verschillen, is de BTW en andere belastingen. Zo kan het dus heel goed zijn dat wanneer je als Nederlander in België boodschappen doet, je minder BTW over een product betaalt, dan wanneer je datzelfde product aanschaft in Nederland. Het is dus ook niet voor niets dat veel mensen die aan de grens wonen bepaalde producten in Nederland halen en bepaalde producten in België. Dit geldt natuurlijk ook voor Duitsland.

Dit bericht valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven