Verzekeringen: dit is de opzegtermijn en zo zeg je ze op

Delen:

Het is handig om goed verzekerd te zijn. Dit voorkomt namelijk veel onaangename (financiële) gevolgen bij problemen zoals schade, bijvoorbeeld aan je auto of andere bezittingen. Het kan natuurlijk zo zijn dat je een bepaalde verzekering op een gegeven moment niet meer nodig hebt en hem op wilt zeggen. Maar hoe gaat dat precies in zijn werk en hoe zit het met een eventuele opzegtermijn? In dit artikel lees je hoe je een aantal verzekeringen kunt opzeggen.

De rechtsbijstand- en aansprakelijkheidsverzekering

Als jurist kan het handig zijn om een rechtsbijstandverzekering en een aansprakelijkheidsverzekering te hebben. Je kunt namelijk te maken krijgen met een (langdurig) conflict of schade bij anderen veroorzaken, door het maken van een beroepsfout.

Een rechtsbijstand- en aansprakelijkheidsverzekering kunnen voorkomen dat je voor hoge kosten komt te staan voor een advocaat of omdat je zelf de veroorzaakte schade moet herstellen.

Je betaalt meestal echter wel een relatief hoge premie, waardoor ze duur kunnen worden als je er geen gebruik van maakt. Het kan dan voordeliger zijn om ze op te zeggen. Na een looptijd van een jaar kan dat elke maand. Ze worden dan een maand nadat je ze hebt opgezegd beëindigd. Opzeggen kan meestal op de website van je verzekeraar. Maar je kunt natuurlijk ook altijd telefonisch contact opnemen of een e-mail sturen.

De autoverzekering

Heb je een auto van de zaak om mee naar cliënten of naar de rechtbank te gaan? Dan wordt de auto meestal om de drie tot vijf jaar vervangen voor een nieuwe. In dat geval is het vaak verstandig om hem te verzekeren tegen schade en diefstal. Door je autoverzekering te vergelijken kun je zien of je huidige verzekering nog wel bij je past.

Rijd je voor je werk in je eigen auto en heb je hem al wat langer? Dan is de auto het niet altijd meer waard om te verzekeren en wil je misschien juist van je autoverzekering af. Autoverzekeringen hebben over het algemeen een looptijd van een jaar en zijn daarna maandelijks opzegbaar.

Bij sommige verzekeraars kun je al wel in het eerste jaar opzeggen. Ook als je je auto total loss rijdt of binnen een jaar verkoopt, kun je direct opzeggen. Het beste kun je hiervoor telefonisch of online contact opnemen met je verzekeraar.

De zorgverzekering

Het hebben van een zorgverzekering is voor iedereen verplicht. Bij een zorgverzekering kunnen de kosten al snel oplopen en het is daarom raadzaam om voor jezelf na te gaan welke het beste bij je past. Vergelijk de prijzen van verschillende zorgverzekeraars en kijk of de zorg die ze bieden voor jou toereikend is.

Heb je er een gevonden en wil je overstappen? Dat kan één keer per jaar tussen half november en 31 december. In uitzonderlijke gevallen kan het ook op een ander moment, bijvoorbeeld als jij en je partner samen op één polis staan en gaan scheiden. Je sluit de zorgverzekering af voor een jaar en hij loopt altijd van 1 januari tot en met 31 december. Je oude zorgverzekering kun je opzeggen door je zorgverzekeraar te mailen, te bellen, via de website of door een brief te sturen.

Dit bericht valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven