Voor kandidaat-notaris-stagiair Emma Schouten (CMS) is geen dag hetzelfde

Starter van de week is kandidaat-notaris-stagiair Emma Schouten. Voor haar is geen dag hetzelfde. "Die afwisseling en de diversiteit aan werkzaamheden spreken mij juist zo aan."

Delen:

Emma Schouten (26 jaar) werkt sinds november 2019 als kandidaat-notaris-stagiair bij CMS binnen de praktijkgroep Real Estate & Construction. Zij is in 2018 afgestuurd aan de Universiteit Utrecht in notarieel recht en in 2019 aan de Vrije Universiteit Amsterdam in mediation.

Wanneer heb je besloten dat je notaris wilde worden?
Tijdens mijn middelbareschooltijd wist ik al vrij zeker dat ik rechten wilde studeren, maar had ik nog geen concreet beeld van het notariaat. In Utrecht moet je in je tweede jaar kiezen voor een van de drie aangeboden trajecten; multidisciplinair, toga of notarieel. Omdat ik graag al mijn opties wilde openhouden koos ik voor het notarieel traject mét civiel effect. Toen kwam ik erachter dat ik specifiek de notariële vakken heel leuk vond en besloot ik om ook de notariële master te volgen. Daarnaast wilde ik mijn kennis graag verbreden en heb ik ook nog een master mediation gevolgd. Uiteindelijk merkte ik dat mijn interesse toch echt bij het notariaat ligt en besloot ik te solliciteren bij CMS voor de functie kandidaat-notaris.

Heb je hier tijdens je studie rekening mee gehouden?
Jazeker. Naast het volgen van het notarieel traject aan de universiteit heb ik ook een commissie gedaan bij de notariële studentenvereniging Vevanos en stagegelopen bij een ander advocatenkantoor op een notariële afdeling.

Hoe ziet je werkweek er over het algemeen uit?
Geen week (of dag) is hetzelfde. De ene dag heb je veel afspraken met cliënten (tegenwoordig meestal online) en houd je je voornamelijk bezig met adviseren en informeren en de andere dag ben je vooral bezig met het opstellen van stukken (bijvoorbeeld een notariële akte). Die afwisseling en de diversiteit aan werkzaamheden spreken mij juist zo aan.

Wat is je leukste ervaring tot nu toe?
Toen ik net begon bij CMS was een van mijn eerste zaken de juridische structurering (onder andere splitsing in 393 appartementsrechten) van een nog te realiseren gebouw. Een aantal maanden geleden was de bouw afgerond en was er een feestelijke opening waar ook wij voor waren uitgenodigd. Superleuk om het eindresultaat in het echt te zien.

Waar zie je jezelf over vijf jaar?
Dan hoop ik uiteraard mijn beroepsopleiding succesvol te hebben afgerond en als medewerker bij CMS te werken. Hopelijk zijn alle maatregelen in verband met corona dan niet meer nodig en kunnen bijvoorbeeld de kantoorfeesten en de ski-reis met kantoor ook weer doorgaan.

Wat maakt jouw kantoor anders dan de andere kantoren in jouw optiek?
CMS is een groot en internationaal kantoor, zodat het mogelijk is om omvangrijke zaken te doen en je werkt daarin vaak samen met de advocaten en fiscalisten. Ondanks de omvang krijg je bij CMS veel individuele aandacht en wordt je mening en inbreng – ook als beginner bij een partner – serieus genomen en gewaardeerd. De goede sfeer en het teamgevoel is heel belangrijk bij CMS en dat maakt dat ik mij goed op mijn plek voel.

En tot slot: als het weer kan (😊), met wie zou je graag een restauranttafel willen delen?
Mark Rutte, om hem – zeker in deze tijd  – te kunnen spreken, lijkt mij zeer interessant. Met name over hoe hij het ervaart om in deze tijd minister-president te zijn en over bepaalde keuzes die hij heeft gemaakt. Wat waren zijn belangrijkste persoonlijke ervaringen, zijn successen (en fouten) die hij nooit meer vergeet en zou hij achteraf dingen anders doen?

 

Weet jij ook iemand die Starter van de week zou kunnen zijn? Mail dan naar: starter@mr-magazine.nl.

Meer weten over deze organisatie(s)?

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven