Voorwaarden verkrijgen VOG

bepaalde beroepen nodig is, maar voor heel veel functies is het inmiddels standaard. Zeker als je met kwetsbare mensen werkt of met vertrouwelijke informatie. Maar wanneer krijg je er eentje en wat moet je daar eigenlijk voor doen?

Delen:

Ingezonden mededeling afkomstig van Twenty Four Webvertising B.V.

Wat checkt Justis eigenlijk?

Zodra je een aanvraag vog doet, kijkt Dienst Justis in het Justitieel Documentatiesysteem of je ooit met politie of justitie in aanraking bent geweest. Dus heb je een strafblad of staat er iets op je naam? Dan wordt er gekeken of dat relevant is voor de functie waarvoor je de VOG aanvraagt. Justis kan ook informatie opvragen bij het Openbaar Ministerie, de reclassering en de politie. En zelfs misdragingen in het buitenland kunnen worden meegewogen.

Heb je geen strafblad? Dan zit je goed

Heb je niks op je kerfstok? Dan krijg je in principe gewoon een VOG. Heb je dat wel? Dan hangt het ervan af wat er precies gebeurd is en voor welk werk je een VOG nodig hebt. Wil je van tevoren weten waar je aan toe bent? Op de website watdevog.nl kun je een indicatie krijgen of bel even met Dienst Justis, daar kunnen ze je situatie bespreken en uitleggen of je nog in aanmerking komt. Soms is het gewoon een kwestie van aanvragen en kijken wat eruit komt. Want wanneer krijg je geen vog in de zorg? Dat hangt natuurlijk af van je verleden.

Een paar praktische dingen

Wil je je VOG online aanvragen? Dan moet je wel een paar dingen op orde hebben. Je moet ingeschreven staan bij een Nederlandse gemeente, je hebt een DigiD nodig én je moet via iDEAL kunnen betalen. Heb je geen werkgever en is het bijvoorbeeld voor je werk als ZZP’er belangrijk, dan kun je ook een VOG aanvragen zonder werkgever, zodat je kunt voldoen aan de vraag van je opdrachtgever.

Wat als je ooit een fout hebt gemaakt?

Heb je in het verleden iets gedaan wat in je strafblad staat? Dan betekent dat niet automatisch dat je geen VOG kunt krijgen. Justis kijkt naar de zogenoemde terugkijktermijn. Die is standaard vier jaar, maar er zijn uitzonderingen. Voor jongeren onder de 23 jaar is dat vaak maar twee jaar, tenzij het om ernstige feiten gaat zoals geweld of zedendelicten. En bij zedendelicten is er überhaupt geen tijdslimiet die blijven altijd meetellen.

Voor sommige functies is de controle strenger

Werk je bijvoorbeeld in een justitiële inrichting? Dan gelden er weer andere regels en moet je de VOG via een contactpersoon binnen die organisatie regelen. Online aanvragen is in dat geval dus geen optie.

Is een VOG voor altijd geldig?

Nee, een VOG is niet onbeperkt geldig. Hoe lang een VOG geldig is, verschilt per werkgever of branche. In de kinderopvang wordt bijvoorbeeld regelmatig opnieuw gecontroleerd. Werk je daar, dan moet je je VOG vaak koppelen via DUO.

Wat kost het en wie betaalt het?

Een VOG kost zo’n 41 euro. Sommige werkgevers vergoeden die kosten, anderen niet – dus even navragen kan geen kwaad. Pas trouwens op voor websites die veel meer rekenen dan nodig is. Er zijn partijen die voor dezelfde aanvraag gewoon het dubbele vragen. Goed opletten dus waar je je aanvraag doet.

Dit bericht valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven