Waar moet je op letten bij de aanschaf van een garagedeur?

Garagedeuren zijn er in verschillende soorten en maten. Omdat de aankoop van een nieuwe garagedeur een (prijzige) investering is voor de langere termijn, is het handig om te weten waar je precies op moet letten bij de aanschaf hiervan. Met onderstaande tips helpen we je een handje op weg!

Delen:

Waar moet je op letten bij de aanschaf van een garagedeur

Het gebruik van de ruimte in de garage

Garagedeuren zijn er te krijgen in verschillende soorten en materialen. Als er wordt gekeken naar welke soorten er zijn dan zijn de meest gangbare garagedeuren de kanteldeur, roldeur, sectionale garagedeur en openslaande garagedeuren. Bij de aanschaf van een garagedeur is het ten eerste belangrijk om te bepalen hoe de ruimte in de garage moet worden ingedeeld. Iets wat niet iedereen weet is dat een garagedeur ervoor kan zorgen dat er bepaalde gedeeltes in de garage niet meer kunnen worden gebruikt voor bijvoorbeeld opslag.

Als je ervoor kiest om spullen vlak onder het plafond op te willen bergen dan is een sectionale garagedeur niet de beste keuze. Je zou dan beter voor een roldeur kunnen gaan. Omdat deze deur is een soort opbergbak wordt gerold blijft er genoeg ruimte over om spullen op te bergen onder de rest van het plafond. Als je vaak in en uit de garage moet om bijvoorbeeld te gaan fietsen dan is een openslaande garagedeur of een zijdelingse sectionaaldeur die helemaal links of rechts wordt geplaatst het beste.

Vergelijk soorten en materialen

Als je weet hoe de ruimte in de garage wordt gebruikt kan je vervolgens de soorten en bijbehorende materialen gaan vergelijken en kijken naar voor-en nadelen.

Een kanteldeur neemt iets buitenruimte in beslag en laat daarnaast ook nog redelijk wat tocht door. Het is bij deze deur dan ook van belang om isolatiemateriaal te plaatsen. Denk hierbij aan tochtstoppers of isolatiepanelen. In vergelijking met de kanteldeur neemt de roldeur weinig ruimte in beslag. Daarnaast zijn zowel de roldeur als de sectionale deur  een stuk geruislozer en bieden ook meer bescherming tegen inbraak. Voor de beste isolatie is kan je het beste kiezen voor openslaande deuren. Meestal zijn deze garagedeuren van hout gemaakt wat ze daarom wel duurder maakt dan andere opties.

Voor wie goed weg wil komen met de prijs van een garagedeur kan het beste voor staal kiezen. Daarnaast is kunststof ook een goede optie. Kunststof heeft als voordeel dat het meer tocht bestendig is en ook weinig onderhoud nodig heeft. Beide materialen hebben overigens nog wel extra isolatie nodig. Voor een optimale isolatie in het materiaal zelf zijn houten garagedeuren de beste optie.

Het uiterlijk van de garagedeur

Naast dat de soort en het materiaal van de garagedeur belangrijk is moet de uitstraling van de garagedeur ook passen bij het uiterlijk van je woning. Hierbij is het van belang dat de kleur, motieven en ook het materiaal bij de woning aansluiten. Iets waar niet snel op wordt gelet maar toch wel goed is om naar te kijken is het uiterlijk van de ophanging en het aandrijfsysteem. Deze moeten bij zowel de woning als de garagedeur zelf passen.

Kwaliteit en duurzaamheid

Als het materiaal, de soort en het uiterlijk van de garagedeur bepaald is komt alleen nog de kwaliteit om de hoek kijken. Met name kwaliteit speelt een grote rol in de kosten van de garagedeur.

Als je alle informatie hebt verzameld en de zoektocht naar een garagedeur daadwerkelijk is begonnen is het verstandig om meerdere bedrijven te benaderen voor vrijblijvend advies. Op die manier krijg je van meerdere specialisten een advies en heb je daarnaast ook gelijk inzicht in hoe schappelijk de prijzen van de diverse aanbieders zijn. Vaak hebben bedrijven ook een showroom waar je de garagedeuren kan bekijken en vergelijken in materiaal en functie. Dit is meestal toch prettiger dan vergelijken op het internet omdat je hier het materiaal niet in het echt ziet.

Dit bericht valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven