Waarom is goede verlichting belangrijk?
Goede verlichting heeft een enorme impact op de productiviteit en het welzijn van werknemers. Het zorgt ervoor dat zij hun werkzaamheden goed kunnen uitvoeren en vermindert de kans op fouten en vermoeidheid. Daarnaast draagt het bij aan een aangename werkomgeving, wat resulteert in gemotiveerd personeel en een hogere arbeidssatisfactie. Om deze redenen is het belangrijk om te voldoen aan de eisen en regels die worden gesteld aan de verlichting binnen een bedrijf.
Verschil tussen functionele- en sfeerverlichting
Voor er straks wat verwarring ontstaat, is het goed te benoemen dat je ook op kantoor prima kunt werken met sfeerverlichting. Bijvoorbeeld voor in de kantine of in een andere ruimte waar niet direct wordt gewerkt. Hoe vaak zie je wel niet dat er een bedrijfsfeestje wordt georganiseerd in de kantine en er allerlei leuke aankleding wordt gekocht. Zo is online prikkabel kopen als verlichting voor buiten ideaal om wat extra sfeer te brengen, bijvoorbeeld tijdens de feestdagen. Het is dus niet zo dat je alleen maar functionele verlichting hoeft te hebben, dit geldt dus alleen voor de ruimtes waar ook daadwerkelijk gewerkt wordt.
Eisen voor goede verlichting
De Arbowet stelt verschillende eisen aan de verlichting binnen een werkplek. Daarom hebben we de belangrijkste voor je op een rijtje gezet. Mocht je hier niet aan voldoen, dan kan het dus zijn dat je hiervoor op de vingers wordt getikt op het moment dat je medewerkers hier melding van maken.
Lichtsterkte
Het is belangrijk dat de lichtsterkte op de werkplek voldoende is. Een tekort aan licht kan leiden tot vermoeide ogen en verminderde concentratie. Aan de andere kant kan te fel licht verblinding veroorzaken. Het is aan te raden om te werken met een lichtsterkte tussen de 300 en 500 lux, afhankelijk van de specifieke taken die worden uitgevoerd. Het kan dus heel goed zijn dat jij binnen jouw bedrijf met 300 lux prima uit de voeten kunt.
Kleurtemperatuur
De kleurtemperatuur heeft invloed op de sfeer en het visuele comfort binnen een ruimte. Voor kantoorwerkzaamheden wordt over het algemeen een kleurtemperatuur van 4000 tot 5000 Kelvin geadviseerd. Deze neutrale witte kleur zorgt voor een goede balans tussen warmte en helderheid. Let daarbij wel op dat natuurlijk licht van buiten hier invloed op kan hebben. Ook hier geldt, dat dit per ruimte anders is. Niet voor niets zijn er daarom richtlijnen met een minimum en maximum waaraan je moet voldoen.
Verblindingsrisico
Verblinding kan leiden tot onveilige situaties en verminderd zicht. Daarom is het belangrijk om verblinding zoveel mogelijk te voorkomen. Dit kan bijvoorbeeld worden bereikt door gebruik te maken van armaturen met een indirecte lichtuitstraling of door het plaatsen van afschermingen om directe inkijk te voorkomen.
Regels voor verlichting op de werkplek
Naast de eisen die de Arbowet stelt aan de verlichting, zijn er ook regels waaraan voldaan moet worden. Hieronder volgen enkele van deze regels:
Onderhoud en controle
Het is belangrijk om de verlichting regelmatig te controleren en eventuele defecten direct te repareren. Daarnaast moet er rekening gehouden worden met de vervangingsperiode van lampen en moeten deze op tijd vervangen worden om de optimale lichtkwaliteit te behouden.
Noodverlichting
In geval van nood of stroomuitval is het noodzakelijk om te beschikken over noodverlichting. Hiermee wordt de veiligheid van werknemers gewaarborgd, omdat zij bij calamiteiten de werkruimte veilig kunnen verlaten.
Ergonomische verlichting
Naast de algemene verlichting is het belangrijk om ook aandacht te besteden aan de ergonomie. Door het gebruik van individuele instelbare verlichting kan iedere werknemer zelf de juiste lichtsterkte en -kleur kiezen, wat bijdraagt aan een optimale werkhouding en voorkomt dat er onnodige spanning op de ogen komt te staan.
Controle van je verlichting
Het is ontzettend belangrijk om de verlichting op de werkplek regelmatig te controleren, aangezien dit onderdeel is van de algemene veiligheidsmaatregelen die werkgevers moeten nemen. Door ervoor te zorgen dat de verlichting aan alle vereisten voldoet, kunnen werknemers veilig en comfortabel werken, wat de productiviteit en ook hun welzijn ten goede komt. Nu kan er op zich weinig aan verkeerd gaan en zie je het natuurlijk direct op het moment dat je verlichting kapot is.
Verschillende richtlijnen per ruimte
Nu je weet aan welke wettelijke eisen je verlichting moet voldoen, is het goed om te weten dat er daarnaast nog een aantal richtlijnen zijn, die niet direct gelden voor kantoren, maar wel voor magazijnen en productieruimtes. Je kunt je natuurlijk wel voorstellen dat er ook voor deze ruimte bepaalde wet- en regelgeving is waaraan jij je als werkgever moet houden.
Investeer in LED verlichting
LED verlichting is niet per definitie verplicht, maar als je toch aan de slag gaat met je verlichting, dan kun je maar beter direct investeren in LED. Dit is niet alleen duurzaam, maar ook voordeliger qua verbruik. De eenmalige kosten liggen dan misschien wel wat hoger, maar de voordelen die je ervoor terug krijgt, zijn dit meer dan waard.