Support services

Waarom vertrekken veel medewerkers na het eerste jaar?

Het is tegenwoordig lastig om de juiste medewerkers te vinden en te binden aan onze organisaties. De reden hiervan is vaak dat mensen graag het maximale uit hun baan willen halen. Hierbij kan het zijn dat mensen bijvoorbeeld graag meer willen bijleren over de markt waarin zij actief zijn. Echter kan het ook zijn dat ze op zoek zijn naar echte uitdagingen in hun werkzaamheden. Vaak is het lastig voor organisaties om hierop in te spelen en daarbij merkt men dan ook vaak dat mensen binnen een jaar weer vertrekken. De piek van vertrekkende mensen ligt zelfs binnen de eerste 45 dagen! Er gaat dus iets fout bij het behouden van de nieuwe werknemers en dit heeft vaak niets met salaris te maken.

De eerste maanden zijn cruciaal

De eerste maanden zijn cruciaal voor een organisatie om te zorgen dat hun nieuwe medewerkers blijven. Het is in die eerste 45 dagen dat de medewerker het gevoel moet krijgen dat hij of zij helemaal op de plek zit. Volgens TinQwise, dat hulp biedt op dit gebied, is het belangrijk dat bedrijven al vanaf het begin een goede begeleiding en inwerkprocedure starten die zorgt dat mensen precies op de juiste plek terecht komen en ook gewaardeerd worden. In die eerste weken dient het bedrijf dus actief met de medewerker bezig te zijn. Hierbij kan men denken aan trainingen, maar ook aan het vinden van de talenten van een medewerker. Hierdoor voelen zij zich goed en welkom in de organisatie.

Het onboarding programma

Een van de succesvolste technieken die een bedrijf in kan zetten om hun nieuwe medewerkers voor langer dan een jaar vast te kunnen houden is het gebruik van een onboarding programma. Dit is een goed inwerkprogramma dat zorgt voor loyaliteit en goed doordachte keuzes bij de nieuwe medewerkers. Niet alleen zorgt dit voor betere en blijere medewerkers, maar het scheelt ook heel veel geld, omdat ze langer blijven.

€25.000 per medewerker besparen?

Organisaties hebben niet altijd in de gaten hoeveel nieuwe medewerkers hen kosten. Hierbij gaat het niet perse om de kosten van de laptop en de telefoon, maar om de kosten die een bedrijf maakt om mensen in te werken. Berekeningen van TinQwise wijzen uit dat de een bedrijf gemiddeld €25.000 verliest op vertrekkende medewerkers. In dit bedrag zitten de productiviteitskosten van medewerkers en de inwerkkosten van een nieuwe collegas. Bij medewerkers die langer dan een jaar blijven, liggen die kosten bij vertrek vele malen lager.

Wilt u geen belangrijk juridisch nieuws meer missen?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Over de auteur

Webmeester

Webmeester

Recente vacatures

Recente vacatures